appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Advocaat Peter Plasman is nog steeds verliefd

De Nieuws BV
vrijdag 7 september 2018 | BNNVARA | Simone Dekkers Twitter

De komende weken presenteert Willemijn Veenhoven iedere vrijdagmiddag samen met Volkskrant-journaliste Corine Koole in De Nieuws BV de rubriek Op de Liefde. Samen met bijzondere gasten gaan ze op zoek naar de essentie van liefde. Want, waar draait het nou echt om? In aflevering 3: Advocaat Peter Plasman over zijn bijbaantje bij een huwelijksbureau en de diepe liefde voor zijn vrouw met wie hij al 36 jaar samen is. "Zonder haar was ik nooit wat ik nu ben." 

#3 Peter Plasman: 'Ik ben nog steeds verliefd'

'Op De Liefde' met Peter Plasman

Het bijbaantje bij een huwelijksbureau, na zijn middelbare school, leerde Peter alles over zwendel, maar niks over de liefde. Peter: "Ik kwam binnen om administratief werk te doen, maar eigenlijk werd ik daar meteen de koppelaar." Het bureau waar mensen zich tegen betaling konden inschrijven en per brief over zichzelf en hun voorkeuren schreven, beweerde via ingewikkelde procedures de ideale partner te kunnen vinden. Peter: "Maar dat deed ik dus." 

Voorzienigheid

Sinds 1982 zijn Peter en zijn vrouw een stel, maar voor die tijd kenden ze elkaar ook al heel goed. Zij was de vriendin van een vriend en hij was getrouwd. Als stellen gingen ze met elkaar om. Toen later aan beide relaties een einde kwam, bleven ze in contact en sloeg op een gegeven moment de vonk over. Peter: "Achteraf heeft Judith, want zo heet ze, wel tegen mij gezegd, dat toen ze mij voor het eerst zag - en zij gelooft erin dat dingen geregeld zijn, dat er een voorzienigheid is, karma - er een stem in haar hoofd zat die zei 'deze man zal ooit jouw man zijn'."

Wij hebben de bestendigheid en het onverbrekelijke van de broer-zus relatie, maar ook de passie van net verliefde stellen.

Peter Plasman

Veilig

Op de vraag waarom ze dan zolang gewacht heeft, antwoordt Peter: "De situatie was er niet naar. Zij was echt een hele knappe vrouw. Om het samen te vatten, ze zei als ik in het kader van #metoo mijn mond open ga doen, dan kan ik een encyclopedie schrijven. Zo was de situatie wel. Ook op haar werk. Mannen waren dol op haar. Ze zei achteraf: 'wij hebben zulk goed contact gehad en bij jou heb heb ik me altijd veilig gevoeld. Ik heb nooit het idee gehad, en dat was eigenlijk bij elke andere man wel zo, dat ik op mijn tellen moest passen.' Dat heeft ze aangevoeld en zo is het bij haar gegroeid." 

Verliefd

Of hij na 36 jaar nog steeds verliefd is, reageert Peter resoluut. "Ja". Op de vraag wat hij leuk aan haar vindt, volgt een korte stilte. Daarna: "Alles." En wat zou hij voelen als ze nu de studio binnen zou komen lopen? "Dan word ik heel vrolijk en warm en krijg ik bepaalde behoeftes." Gevraagd naar welke behoeftes dat zijn, antwoordt hij: "Ja, ik weet niet of ik dat nu op de radio moet gaan vertellen." Hij vervolgt: Heel veel huwelijken eindigen, dat hoor je dan mensen vertellen, doordat het meer een broer-zus relatie is geworden; we vertrouwen elkaar volkomen, zijn heel close met elkaar, maar het gaat de broer-zus kant op. Wij hebben de bestendigheid en het onverbrekelijke van de broer-zus relatie, maar ook de passie van net verliefde stellen." Maar hoe doe je dat? Peter: "Dat doe je niet bewust, zo is dat uitgepakt en dat is zo gebleven. Ik sta erbij, ik kijk ernaar en ik ben daar heel blij mee. En zij ook." 

Door het beeld van nu kan ik altijd het meisje van toen blijven zien.

Peter Plasman

Meisje

Zijn ogen sprankelen als hij over haar spreekt. Vindt haar nog steeds een mooie vrouw. "Ik zie in haar niks anders dan toen." Op de vraag of hij dat ook zou hebben gezegd, als ze wat uiterlijk betreft wel ouder zou zijn geworden en hij haar minder aantrekkelijk had gevonden, antwoordt hij: "Als ik dat ooit zou denken, maar daar is geen sprake van, dan zou ik even weer kort een blik werpen op haar moeder. Zij is 85 en dat is ook nog een prachtige, schitterende vrouw. Ze hebben Indische roots, en heel veel Indische vrouwen hebben het in zich dat ze gewoon, niet dat ze niet oud worden, maar dat ze heel mooi oud worden. Door het beeld van nu kan ik altijd het meisje van toen blijven zien. En dat is niet een voorwaarde, maar dat is gewoon een feit, waardoor het voor mij wel wat makkelijker wordt om die begintijd ook echt vast te houden. Daar is voor mij niet zoveel verandering in gekomen." 

'Op De Liefde' met Peter Plasman

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1