appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

'Positie van de paus onhoudbaar geworden'

ANP
dinsdag 28 augustus 2018 | EO | Erik Samplonius

Paus Franciscus weigerde afgelopen weekend in te gaan op de beschuldiging dat hij misbruik door de Amerikaanse Kardinaal McCarrick stil zou hebben gehouden. Aartsbisschop Viganò beschuldigt hem daarvan en zegt nu dat de paus af moet treden. Een gesprek hierover in Dit is de Dag.

Het begint allemaal met de brief van Viganò, waarin hij schrijft dat hij paus Franciscus heeft ingelicht over het misbruik van kardinaal McCarrick. Volgens de aartsbisschop heeft de paus die beschuldigingen weggestopt. Pastoor Cor Mennen windt zich erover op: "De paus heeft altijd zero tolerance beleid gepreekt, en nu blijkt dat hij McCarrick een hand boven het hoofd heeft gehouden. Hij wist wat er aan de hand was. Als werkelijk blijkt dat wat Viganò heeft gezegd waar is, en daar moet een duidelijk onderzoek naar komen, dan vind ik het reden genoeg om te zeggen dat de paus weg moet. Zijn positie is dan onhoudbaar geworden."

Moet de paus aftreden?

Wie niet direct meegaat in de brief van Viganò, is Jan-Jaap van Peperstraten, pastoor in Heemstede. Hij vindt dat de paus niet af- maar op moet treden. "Ik heb mijn twijfels. Het zijn hele verstrekkende beschuldigingen die tegen de paus in worden gebracht. Maar mijn vrees is dat ze niet genoeg onderbouwd zijn. Wie zware dingen stelt, zal ook met stevige argumenten en aanwijzingen moeten komen. Bijvoorbeeld: Viganò vertelt over de beperkende maatregelen die paus Benedictus zou hebben opgelegd voor McCarrick, maar heel duidelijk bleek dat hij in die tijd nog steeds gewoon actief optrad, wereldwijd." 

Betrouwbaar?

Wie is Viganò eigenlijk? Volgens Mennen iemand die we serieus moeten nemen en die betrouwbaar is. "Hij is niet zomaar de eerste de beste, hij was de nuntius, de ambassadeur, die alles weet en ook zegt: ik heb met de paus gesproken. Hij haalt ook woorden van hem aan, over dat ze spraken over wie McCarrick was." Van Peperstraten denkt daar anders over: "Waar ik voor vrees is dat Viganò ook zelf een achtergrond heeft." Dat is volgens Mennen juist het probleem: "Het is gevaarlijk dat de mensen die voor deze paus zijn, Viganò op de man af aan gaan vallen. Dat is onzin. Het gaat om de feiten. Deze man is goed ingevoerd in de materie."

'Trieste aangelegenheid'

Wat volgens priester Bodar als een paal boven water staat, is dat het allemaal een "trieste aangelegenheid" is. "Deze paus hult zich in vaagheid. Stel dat hij ervan geweten had, dan is het helemaal niet erg om te zeggen: ja, ik heb het geweten en heb er een fout in gemaakt. Dat spijt mij." Volgens Bodar gaat het nu nog te ver om te zeggen dat de paus op moet stappen. "Wat hij nu vooral moet doen is nee-knikkers om zich heen verzamelen. Mensen die hem weerspreken." 

Wat voor Van Peperstraten nu vooral het belangrijkste is, is om openheid van zaken te geven. "Ik heb er onlangs nog over gepreekt. Mensen vinden het waardevol dat het wordt benoemd, juist ook omdat ze benauwd waren dat er overal over werd gesproken, behalve in de kerk."

Moet de paus aftreden?

  

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1