appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NPO Radio 1 Special
STER Advertentie

'Echte goede nieuwsvoorziening is er in de VS bijna niet meer'

ANP
woensdag 22 augustus 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

"Als je in Amerika afhankelijk bent van Fox News of CNN om het nieuws over Trump te volgen, dan krijg je het echte nieuws niet meer." Dat zegt Jan Slagter, directeur van Omroep Max vandaag in het Mediaforum van Spraakmakers.

Hoofdredacteur van NU.nl Gert-Jaap Hoekman bekeek het Amerikaanse nieuws, nu meerdere oud-medewerkers van Trump in de problemen zijn. Michael Cohen, de voormalig advocaat, heeft bekend dat hij de regels voor de financiering van een verkiezingscampagne heeft overtreden. Oud-campagneleider Paul Manafort is schuldig bevonden aan fraude. 

'Dit is toch geen nieuws'

Hoekman zag dat CNN commentaren met hoofdletters had, "schreeuwend 'dit is belangrijk, dit is belangrijk'. Fox zweeg er daarentegen nog net niet over, maar praatte het weg met de strekking 'dit is toch geen nieuws'." 

Jan Slagter: "Wij in Nederland proberen het nieuws op een onafhankelijke manier te brengen, objectiviteit is lastig, maar we proberen het wel. We willen echt en onderzocht nieuws brengen. In de VS heb je de keuze uit de vijand of de bondgenoot van Trump. Op die manier kun je geen mening meer vormen. Echte goede nieuwsvoorziening is er bijna niet meer."

Journalisten liegen

En het heeft effect op hoe betrouwbaar mensen de journalistiek vinden. Uit onderzoek blijkt dat 51 procent van de Republikeinen Trump gelooft als hij zegt dat journalisten liegen. Hoekman: "Dat is de voornaamste boodschap die hij er in dreunt."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1