Achtergrond
KRO-NCRV

Maarten van der Weijden: 'Ik moest vanochtend nodig in bad van mijn vrouw'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maarten van der Weijden: 'Ik moest vanochtend nodig in bad van mijn vrouw'

Zwemkampioen Maarten van der Weijden kijkt met een trots gevoel terug op de 163 kilometer die hij langs de elf Friese steden heeft gezwommen. "Ik heb altijd gezegd dat ik mijn stinkende best ga doen. Juist omdat ik alles gegeven heb, baal ik niet. Dit was het maximaal haalbare", zegt hij in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

"Tevredenheid. Trots. Blijdschap. Het gaat eigenlijk wel goed. Ik voel me een stuk beter dan gisteren", zegt Maarten van der Weijden op de ochtend na zijn Elfstedenzwemtocht. Ruim 2,5 miljoen euro haalde hij op voor kankeronderzoek. Daar lag hij 55 uur voor in het water. Toch moest hij zijn tocht vroegtijdig afbreken, 37 kilometer voor de finish, vanwege een laag zoutgehalte en misselijkheid.

Spijt dat hij moest opgeven heeft hij niet. "Juist omdat ik alles gegeven heb, baal ik niet. Die 163 kilometer was het maximaal haalbare. Ik ben blij met alle steun en met wat ik voor kankerpatiënten kan betekenen. Toch sluit Van der Weijden een nieuwe poging in de toekomst niet uit, "maar voor nu is dit het, en het was goed".

'Mijn vrouw zei: je stinkt'

Hoewel Van der Weijden in het water in slaap viel vanwege oververmoeidheid, was hij vanochtend vroeg op de been. "Ik werd om half 7 wakker en ben in bad gegaan. Mijn vrouw lag naast mij en vond namelijk dat ik stonk. Mijn laatste douche was namelijk afgelopen vrijdag."

Ster advertentie
Ster advertentie