appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Margriet Brandsma: 'Overwinning van BNNVARA op DENK wakkert wantrouwen aan'

ANP
donderdag 16 augustus 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Een overwinning voor de journalistiek. Zo noemde BNNVARA-journalist Peter Kee het oordeel van de rechter die vond dat de omroep niet onrechtmatig handelde toen de stiekem gemaakte opnamen van een gesprek met DENK-politicus Farid Azarkan uitzond. Journalist Margriet Brandsma vreest echter voor een pyrrusoverwinning. Dat zei ze in het Mediaforum van Spraakmakers.

Kijk hier het Mediaforum terug

BNNVARA onthulde in een uitzending op NPO Radio 1 dat DENK plannen ontwikkelde om een nepcampagne uit naam van de PVV te voeren met als slogan dat PVV-leider Wilders na verkiezingen Nederland zou 'zuiveren'. DENK ontkende achter de campagne te zitten, maar een stiekeme opname door journalisten van BNNVARA toonde het tegendeel aan.

Brandsma vindt dat DENK weliswaar fout zat, maar keurt de gebruikte methode af. "Ik denk dat journalisten voorzichtig moeten zijn met het inzetten van dit middel. Je kunt het gebruiken bij levensgevaar of een zaak die een groot maatschappelijk belang dient. Dat vind ik in dit geval twijfelachtig." Het gevolg van deze zaak is volgens Brandsma dat het wantrouwen van politici naar journalisten wordt vergroot. "Het is maar de vraag of het op de lange termijn een overwinning voor de journalistiek is."

Misstand

Communicatiestrateeg en oud-politiek journalist Charles Huijskens ziet dat anders. Hij vindt het goed dat de rechter achter de door de omroep gebruikte methode staat. "Waarom gaan die partijen niet gewoon doen waarvoor wij ze hebben ingehuurd, namelijk inhoudelijk met elkaar in debat gaan en daarover verantwoording afleggen aan fatsoenlijke journalisten? Dat willen ze niet. In plaats daarvan gaan ze elkaar zwart lopen maken met lelijke ideeën. Daarvan zegt de rechter dat het een ernstige misstand is. De journalisten hebben het goed gedaan. De misstand, die mensen in gevaar had kunnen brengen, is aan de kaak gesteld."

Huijskens denkt dan ook niet dat de uitspraak tot wantrouwen leidt tussen pers en politiek. "Fatsoenlijke journalisten met fatsoenlijke politieke partijen die verantwoording willen af te leggen hebben hier niets mee te maken."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1