Achtergrond
KRO-NCRV

'Burgemeester in spijkerbroek, goed geframed!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Burgemeester in spijkerbroek, goed geframed!'

Een kordate, maar ook vooral charmante Femke Halsema vandaag in De Telegraaf. De krant bezocht samen met de kersverse burgemeester nachtelijk Amsterdam en tekent direct de uitspraak op dat er meer politie op straat moet.

Opvallend was vooral de positieve toon van het stuk, net als de foto's van een stralende Halsema. "Ik was heel verbaasd over zo'n prachtig artikel", zegt Annemarie Jorritsma, oud- burgemeester van Almere, in het Mediaforum van Spraakmakers. De Telegraaf liet zich in het verleden niet altijd positief uit over Halsema en zette daarbij meestal een niet al te fraaie foto. "Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, heeft toegegeven dat hij altijd de lelijkste foto's bij een artikel over haar liet plaatsen", zegt forumlid Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland. Bij dit verhaal staat onder andere een foto van een lachende Halsema, die een kroketje trekt uit de automatiek.

Volgens Wijndelts heeft het ook met de nieuwe functie van Halsema te maken. De Telegraaf schrijft anders over de burgemeester van de hoofdstad dan over de oppositieleider van GroenLinks. "De Telegraaf vindt het heel leuk dat zo'n mooie sterke vrouw burgemeester van Amsterdam is. En als die burgemeester dan ook nog pleit voor meer blauw op straat, dan is het helemaal rond." Jorritsma is blij met de roep om meer agenten maar is wel benieuwd hoe de toon van de krant wordt als het gaat over een onderwerp als 'We are here, die club illegale lieden.'

Ook volgens Marc Chavannes van De Correspondent is het een geslaagde pr-campagne. "Goed gedaan, je hebt nu iets exclusiefs. Een wandeling met de burgemeester, in spijkerbroek. Goed geframed. Charmante foto's ook." Volgens Annemarie Jorritsma is het overigens geen nieuws dat kranten niet altijd de meest flatteuze foto bij een artikel plaatsen. "Passend bij het artikel wordt de foto uitgezocht. Een vrolijke of een lelijke. Ik heb met allebei ervaring", betoogt Jorritsma.

Ster advertentie
Ster advertentie