Achtergrond
BNNVARA

DENK stapt naar de rechter om De Nieuws BV-publicatie te verwijderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. DENK stapt naar de rechter om De Nieuws BV-publicatie te verwijderen

DENK stapt naar de rechter om De Nieuws BV-onthullingen over de geplande nepnieuwscampagne van de partij offline te krijgen. Vorige maand publiceerde het NPO Radio 1-programma dat de DENK-campagne onder leiding van Farid Azarkan een advertentie plande en testte onder de vlag van de PVV met de slogan "Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren." DENK wil via een een kort geding afdwingen dat de publicatie definitief van het internet wordt verwijderd.

In de uitzending van De Nieuws BV op 20 juni 2018 is onthuld dat DENK een nepnieuwscampagne plande rond de Tweede Kamer verkiezingen van 15 maart 2017. Onderdeel van de campagne van DENK destijds was een PVV-advertentie met de titel: "Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren." Een test van deze campagne heeft enige tijd online gestaan.

Tijdens het onderzoek hebben de betrokken journalisten een gesprek opgenomen met Farid Azarkan in de fractiekamer van DENK. Azarkan, die campagneleider was in 2017, geeft in dit gesprek toe dat DENK de campagne bedacht heeft en dat dit onder zijn verantwoordelijkheid gebeurde. Onderdelen van dat gesprek zijn in de uitzending te horen. De Nieuws BV heeft besloten die fragmenten uit te zenden omdat DENK aantoonbare onwaarheden in hun wederhoor verwerkte en vlak voor de uitzending een lasterlijke online video over de betrokken journalisten publiceerde. Daarin wordt, tegen beter weten in, beweerd dat de journalisten een van hun bronnen gevraagd zou hebben om beschuldigingen over de partij te verzinnen.

Dagvaarding

In de dagvaarding maakt DENK zich met name kwaad over het feit dat het gesprek met Azarkan is opgenomen. De partij heeft daarover ook geklaagd bij het Presidium van de Tweede Kamer. De journalisten van De Nieuws BV hebben aan de Tweede Kamer uitgelegd waarom zij in dit geval zijn overgegaan tot de opname van het gesprek en tot uitzending van onderdelen daarvan. De Tweede Kamer heeft BNNVARA daarop laten weten dat de kwestie daarmee is afgesloten.

BNNVARA ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet. De reportage is feitelijk juist en het resultaat van nauwgezet onderzoek. De uitzending is bovendien bijzonder relevant in het maatschappelijk debat rondom beïnvloeding van verkiezingen met online advertenties, polarisatie en nepnieuws. De zitting vindt plaats op 1 augustus bij de rechtbank Amsterdam.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie