appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

'Versneld opvoeren van het defensiebudget is nu niet aan de orde'

ANP
woensdag 11 juli 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

"Versneld opvoeren van het defensiebudget is nu niet aan de orde", zegt Minister van Defensie Ank Bijleveld in Spraakmakers."Bijleveld reageert hiermee op de stelling van Stand.nl in het kader van de NAVO top in Brussel vandaag: Nederland moet zo snel mogelijk voldoen aan de NAVO-norm. Minister Bijleveld houdt vast aan de afgesproken streefdatum in 2024: "Het lijkt mij goed om die norm van 2 procent te gaan halen in 2024 want dat hebben we afgesproken in het bondgenootschap. Sneller wat ons betreft niet. 2024 is nog ons streven." 

Defensie

Tijdens de NAVO-top die vandaag begint zal de Amerikaanse president Trump er hard in gaan: De Europese NAVO-landen zullen meer moeten uitgeven aan defensie, de Verenigde Staten minder. In 2024 moeten alle landen voldoen aan die 2-procent-norm, zo hebben de lidstaten in 2014 afgesproken. Maar gemiddeld halen de Europese landen nu 1,47% van de afgesproken 2%, Nederland zit zelf nog maar op 1,34%.

Stand.nl: Nederland moet zo snel mogelijk voldoen aan de NAVO-norm

Amerikaanse president Trump hamert er ook vandaag in Brussel weer op dat de Europese bondgenoten zo snel mogelijk moeten gaan voldoen aan de NAVO norm. Nederland haalt die 2 procent nu bij lange na niet en met de huidige defensie begroting gaat dat ook in 2024 niet lukken. 

Onder het gemiddelde

Minister Bijleveld: "We doen er wel meer dan 5 miljard bij in deze kabinetsperiode, dan komen we op 1,35 procent en dat ligt nóg onder het Europese gemiddelde. We zetten nu een eerste grote stap, dat is een goed begin maar het moet beter. We hebben daarom afgesproken dat we binnenkort gaan kijken of we in deze periode nog een extra stap kunnen gaan zetten. Want ook de handtekening van onze premier staat onder de wilsakkoorden."

Dat zou een investering moeten zijn bovenop de huidige defensiebegroting. Wat die extra stap is kon minister Bijleveld nog niet zeggen. 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1