appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

We zijn er niet bij dus juich voor België, of toch Brazilië?

ANP
vrijdag 6 juli 2018 | AVROTROS | Redactie

 België en Brazilië staan tegenover elkaar in de kwartfinales van het WK in Rusland. Nu Nederland niet meedoet roepen ambassadeurs van landen die wél meedoen ons op om mee te juichen voor hun land. Actrice, theatermaakster en schrijfster Carly Wijs betoogt waarom we voor de Rode Duivels moeten juichen vanavond. Zangeres Lilian Vieira, internationaal bekend van de Brazilelectro formatie Zuco 103, doet dat voor Brazilië.

De Rode Duivels

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik ben voor België', dat heeft Carly Wijs een Belg nog nooit horen zeggen. "Je support de Rode Duivels, dat kan wel. België bestaat niet. Er zijn Vlamingen, Walen, Brusselaars en ook een stukje Duits waar je eigenlijk nooit van hoort. Zeg nooit Vlaming tegen een Brusselaar. Voor Nederlanders is dat moeilijk te begrijpen." Toch signaleert Carly Wijs een kentering in België. "Langzaam zie je in het straatbeeld mensen met een rood shirtje aan de boodschappen doen en af en toe wappert er een vlag uit een slaapkamerraam."Maar nog belangrijker: de Rode Duivels brengen België bij elkaar. "Hollanders hebben gelijk: voetbal is het belangrijkste wat er is. Het is een van de weinige momenten dat we zonder restricties samen kunnen zijn. Dat we niet onze individualiteit bewieroken, maar in één felgekleurd koor zingen: ‘We worden kampioen’". 

De Goddelijke Kanaries

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook zangeres Lilian Vieira mikt met haar betoog op de verbindende kracht van het 'futebol'. Vieira zegt dat bij een overwinning een land vol gebreken ineens de meest perfecte plek op aarde is. "Futebol heeft die kracht, om mensen bij elkaar te brengen en het gevoel te geven dat je ergens bijhoort." Het land Brazilië is volgens Vieira zo gepolariseerd door alle politieke schandalen "dat we nu alle goede energie van het universum, en dus ook van Nederland, nodig om de wereldtitel te winnen." En juichen voor de Goddelijke Kanaries helpt volgens de zangeres. "Want als Brazilië deze wereldtitel wint, zouden we ons weer beseffen dat we samen als een volk krachtig kunnen zijn. Dus Nederland support ons: HUP Brasil HUP!"

De kwartfinale van het WK in Rusland tussen Brazilië – België wordt gespeeld op vrijdag 6 juli om 20:00 uur in de Kazan Arena.

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.  

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1