Achtergrond
KRO-NCRV

Groninger Gasberaad tevreden met Wiebes, maar wil extra inspecties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groninger Gasberaad tevreden met Wiebes, maar wil extra inspecties

Individuele inspecties bij Groningse woningen moeten mogelijk blijven. Dat zegt Susan Top van het Groninger Gasberaad in 1 op 1.

Groninger Gasberaad tevreden met Wiebes, maar wil extra inspecties

De Ministerraad sprak dinsdag over wie een deel van het herstel van de woningen moet betalen. De 1500 woningen die volgens de Mijnraad 'dringend' versterkt moeten worden, worden betaald door de NAM. Maar voor het herstel van zo’n 1600 andere huizen waarover eerder beloftes zijn gedaan, maar die niet allemaal in de hoogste risicogroep vallen, moet de overheid opdraaien.

Verder is het gasberaad wel tevreden met de conclusies van de Mijnraad en de reactie van Wiebes daarop. "Als het herstel van die 1600 woningen doorgaat dan is dat zeker positief. Maar het is onderdeel van een groter pakket aan afspraken en die kennen we nog niet precies", zegt Susan Top.

Inspecties nodig

De getallen uit het advies van de Mijnraad zijn gebaseerd op theoretische modellen. Het gasberaad wil dus dat daarnaast ook inspecties van individuele huizen mogelijk blijven. "Om te toetsen of het theoretisch model, gebaseerd op aannames, in de praktijk zo uitpakt", zegt Top. "Eerder zat er verschil tussen de modellen en inspecties. Dat kun je niet negeren. Daarom willen we dat de minister de ruimte geeft om die modellen te toetsen. Zodat iedereen in Groningen vertrouwen krijgt in die nieuwe getallen."

De vraag is wel nog waarvan het 'onnodige' herstel wordt betaald. Het kabinet wil een miljard investeren in Groningen, maar Top hoopt dat dat niet voor de versterkingsoperatie wordt gebruikt. Groningse woningcorporaties betalen in ieder geval mee aan het herstel, zei minister Wiebes dinsdagmiddag.

Getallenbingo

Het advies van de Mijnraad is ingewikkeld, met allerlei verschillende getallen van huizen die wel of niet in tranches zitten en wel of niet in bepaalde risicocategorieën vallen. Ook in Groningen vinden ze het ingewikkeld. Top: "We noemen het hier getallenbingo. Als je naar afgelopen jaren kijkt verschilt het aantal huizen tussen 200 en 150.000. Vorige week kregen we een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen. Daar staan allemaal getallen in die weer die anders zijn dan deze getallen. Iedereen in Groningen vraagt zich af: wat betekent dit voor mijn huis?"

Het duurt nog wel even voordat precies duidelijk is precies welk huis wel en welk huis niet versterkt wordt. Het Gasberaad wil dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt.

Ster advertentie
Ster advertentie