Achtergrond
EONOS

Willem Heijdeman duikt de Noordzee schoon

foto: Cor Kuyvenhovenfoto: Cor Kuyvenhoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem Heijdeman duikt de Noordzee schoon

Op de bodem van de Noordzee liggen allerlei scheepswrakken waarvan elke centimeter is begroeid en waarbij de vissen af en aan zwemmen. Helaas zorgen deze wrakken er ook voor dat vissersnetten blijven haken en op die manier veel kapotmaken. Daarom is er ieder jaar een speciale expeditie met de naam 'Duik de Noordzee Schoon'. Willem Heijdeman is één van de duikers en vertelt in Langs de Lijn en Omstreken over zijn expeditie.

"Ik ben voor de negende keer mee geweest om te duiken in de Noordzee", vertelt Willem Heijdeman. "Deze keer zijn we alleen wat eerder terug gekomen vanwege het slechte weer aan het eind van de expeditie. Met windkracht 6 a 7 is duiken niet echt een optie." In totaal reisden 29 duikers voor deze expeditie af naar de kust van Engeland.

Walhalla

Willem kwam veel zwerfvuil tegen in de zee maar het voornaamste doel van de duikexpeditie is om vissersnetten te verwijderen van de scheepswrakken. Daarvoor moest hij met de andere duikers twee keer per dag naar de bodem van de Noordzee, naar een diepte van ongeveer 30 meter.

"We duiken met name op wrakken, omdat dit de laatste overgebleven oases zijn. Het leven in de zee concentreert zich daar", vertelt Willem. "Het is daar op de bodem zo mooi en groen. Elke vierkante centimeter is begroeid met anjelieren en anemonen. Ook zie je er veel vissen en kreeften. Als je van beestjes houdt, is het daar echt een walhalla." Maar naast al dat moois, komen ze ook veel vissersnetten tegen die blijven hangen aan de wrakken.

750 kilo

"Een net heeft twee gevaarlijke kanten en er ontstaat eigenlijk een kettingreactie. Vissen blijven er in vastzitten en dat trekt krabben en kreeften aan. Zij blijven op hun beurt ook vastzitten en gaan dood. Daar komen dan vervolgens weer vissen op af." En zo is de vicieuze cirkel compleet. "Daarnaast zijn deze netten van nylon gemaakt, en dat levert een bijdrage aan microplastic. Dat blijft dan voor altijd in die omgeving zitten, en daarom moeten die netten eruit."

Willem Heijdeman heeft samen met de andere duikers 750 kilo aan netten uit de Noordzee gehaald. "Dat is voor ons doen weinig, want vorig jaar haalden we 6000 kilo aan netten weg." Dit jaar vond de expeditie plaats in Engeland, en daar is minder visserijdruk dan in Nederland. Bovendien hebben ze vanwege onderzoek een eilandengroep bezocht, waardoor er geen duiken werden uitgevoerd.

Dodelijk ongeluk

Deze expedities zijn niet zonder enig gevaar. Elke duiker moet door een strenge selectie komen om mee te kunnen. "Ik ben zelf nooit in een gevaarlijke situatie terecht gekomen, maar ik heb het wel om me heen zien gebeuren. Twee jaar geleden is er tijdens onze expeditie een dodelijk ongeluk geweest." Willem vertelt dat dit iedereen met de neus op de feiten heeft gedrukt. "Het klinkt cru om te zeggen, maar als je ooit wilt duiken op de Noordzee, kan dat het beste bij ons op de boot. We hebben een arts aan boord, een helikopterplatform en iedereen kan reanimeren."

Tijdens de expeditie heeft Willem wel af en toe kippenvel. "De Noordzee is een lompe, dynamische en lastige zee die scheepswrakken sloopt. Maar soms duik je af naar een wrak dat nog vrijwel intact is en dat is soms heel vervreemdend." In de Noordzee liggen rond de 10.000 wrakken. "Wij hebben er nu 145 bezocht. En ik weet dat we geen substantieel verschil hebben gemaakt, maar we hebben wel iets gedaan om de Noordzee schoner te krijgen!"

Willem Heijdeman deed mee aan Duik de Noordzee Schoon

Ster advertentie
Ster advertentie