Achtergrond
KRO-NCRV

Bedreigingen tegen de media: 'Mensen hebben geen idee hoe heftig dat kan zijn'

foto: ANP/Spraakmakersfoto: ANP/Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. Bedreigingen tegen de media: 'Mensen hebben geen idee hoe heftig dat kan zijn'

Geschokte reacties na de aanslag op De Telegraaf vannacht. Rond 04.00 uur reed een auto het gebouw van De Telegraaf binnen. Daarna werd het voertuig in brand gestoken. Er zijn geen gewonden gevallen.Het Mediaforum van Spraakmakers bespreekt geweld en intimidatie tegen de media.

"Ik denk dat mensen zich helemaal niet realiseren wat voor impact bedreigingen hebben op mensen, zeker als het echt uitgevoerd wordt”, zegt sportjournalist Barbara Barend. “We zijn er soms wel laconiek over: dat hoort bij het bekend zijn, dat hoort bij het journalist zijn, je moet niet zeuren."

Geweld in de studio

In december 2000 drongen zo’n tien leden van de internationale motorclub de Hells Angels de studio binnen waar Barend en van Dorp werd opgenomen. Ze deelden klappen uit aan beiden presentatoren, omdat de motorclub in een uitzending als criminele organisatie zou zijn getypeerd. Frits Barend heeft daarna zijn excuses aangeboden. Over mensen die hem daarvoor bekritiseerden zei Frits Barend destijds: "Je hebt makkelijk praten als je niet wordt bedreigd".

Lafaards

"Ik weet dat mijn vader (Frits Barend, red.) en Henk van Dorp voor lafaards werden uitgemaakt omdat ze excuses maakten. De Angels zeiden: we weten waar jullie vrouwen en dochters wonen en daar staan we nu voor de deur, dus als jullie geen excuses maken.. Nou, dan ga je als vaders alles doen wat er op dat moment gevraagd wordt. Maar mensen hebben geen idee hoe heftig dat kan zijn."

Is dit het waard?

Gert Jan Oplaat, voorzitter van de De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, was ook te gast in Spraakmakers. "Het toeval wil dat ik een keer bij jouw vader en Henk in de uitzending zat", zegt hij tegen Barbara Barend. "In de tijd dat ik in de Tweede Kamer zat werd ik bedreigd door dierenactivisten. Ik kreeg thuis brieven met foto’s van de boerderij waar ik woonde, met vlammen gemanipuleerd uit het dak."

"Het ging zo ver dat er brieven werden verstuurd waarin stond wanneer mijn dochter, die toen twaalf of dertien jaar was, naar de gymnastiek fietste en welke jas ze aan had. En toch ga je dan twijfelen: is het dit nu waard om daar te blijven?"

'Niet aan journalisten komen'

In de studio belde presentatrice Ghislaine Plag met Thomas Bruning, algemeen secretaris bij de journalistenvakbond NVJ, voor zijn reactie. Volgens hem moet de nadruk liggen op vervolging.

"We zien de aanslag op De Telegraaf als een aanval op de journalistiek. Voorkomen kan je het niet, er zijn altijd gekken die dit soort dingen bedenken en doen. Maar het is vooral belangrijk dat er een krachtig tegensignaal komt, vooral uit de politiek. Politie en justitie moeten echt de hoogste prioriteit aan opsporing en vervolging geven. Er moet een gevoel ontstaan: aan journalisten moet je gewoon niet komen. Ze hebben een hele belangrijke, onafhankelijke functie in de democratie."

'Je komt er niet mee weg'

"Het is belangrijk dat je bij alles aangifte doet", zegt Barbara Barend. "Eigenlijk moet alles bij de politie bekend zijn." Dat beaamt Thomas Bruning: "Ik denk dat het heel belangrijk is om als beroepsgroep een norm uit te stralen om ook een aangifte te doen bij situaties waarbij we denken: het is een bedreiging maar ze zullen het toch wel niet waarmaken. Toch gewoon aangifte doen. Het is heel belangrijk om signalen af te geven van: je komt er niet mee weg."

Ster advertentie
Ster advertentie