appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast
STER Advertentie

Hilversum 3 bestond nog niet

NPO Radio 1
zondag 9 december 2018 | RAD1 | NTR | Redactie

De oprichting van muziekzender – Hilversum 3 – had heel wat voeten in de aarde.

In deze aflevering van de podcast Hallo Hier Hilversum duiken Vincent Bijlo en Ger Jochems in de geschiedenis van de eerste popzender van de publieke radio.

In 1965 ging Hilversum 3 van start. Toenmalig PvdA-minister Maarten Vrolijk mocht de zender inwijden met de woorden. "Er bestaan in ons land kennelijk behoefte aan een radionet van lichte aard. Deze zender brengt u lichte muziek ter begeleiding van uw dagelijkse bezigheden, en daarom zendt de zender uit tijdens werkuren." De zender bracht muziek tussen 09.00 en 18.00 uur.

Het allereerste nummer dat klonk was Fanfare Rock van Horst Fischer. Henk Bouwman was de eerste Nederlandse dj op de publieke radio. Hij presenteerde 3M, dat stond voor meer morgen muziek.

Huisvrouwen

Aan de oprichting van een publieke radiozender met muziek ging veel politiek geharrewar vooraf. Radio Veronica was er mede de aanleiding voor. In 1965 pleitte Norbert Schmelzer op een partijraadsbijeenkomst van de KVP voor een radiozender met lichte muziek met de woorden: 

"Ik heb een bijzonder groot respect voor culturele en vormende taak van omroeporganisaties, maar daarnaast moet echt de mogelijkheid worden geschapen voor zovele huisvrouwen, jongeren en huishoudens, dat er ontspanningsmuziek kan worden beluisterd. Dat wil ik niet opdringen, maar wel mogelijk maken met vrije keus voor de luisteraar."

Toenmalig NOS-voorzitter Roosjen geloofde niet in de nieuwe muziekzender. "Men mag hier geen al te hoge verwachtingen van koesteren", zei hij bij de lancering. "Al hebben ons hoopgevende berichten van het bedrijfsleven en ziekenhuizen bereikt. Moge ons Nederlandse volk met uitzendingen op dit net ten besten worden gediend."

Elke vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering van de podcast Hallo Hier Hilversum, waarin Vincent Bijlo en Ger Jochems in de geschiedenis duiken van de Nederlandse radio. De radio bestaat in 2019 honderd jaar. 

Correctie melden

STER Advertentie

Meer 100 jaar radio

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1