Wetenschap & Techniek

Schrijven over je fouten: minder stress en betere prestaties

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijven over je fouten: minder stress en betere prestaties

[NTR] Wat doe je als er iets mis is gegaan in je leven? Positief blijven denken en doorgaan? Of er over schrijven en nadenken om ervan te leren? Dat laatste verbetert niet alleen toekomstige prestaties, het zorgt ook nog eens voor minder stress.

Door over je mislukkingen te schrijven, maakt je lichaam in uitdagende situaties in de toekomst duidelijk minder van het stresshormoon cortisol aan. Sterker nog: het stressreactie in je lichaam lijkt meer op die van iemand die helemaal geen stress ervaart. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers uit hun onderzoek met twee groepen vrijwilligers.

Klaar voor de volgende uitdaging

De eerste groep moest over een mislukking uit het verleden schrijven, de tweede groep schreef over een onderwerp dat niets met hunzelf had te maken. Vervolgens moesten alle proefpersonen een stressvolle taak uitvoeren. De eerste groep ervoer daarbij duidelijk minder stress, met als gevolg dat ze het proefje ook beter uitvoerden.

Interessant is dat gedurende het hele traject werd gemeten hoeveel cortisol de proefpersonen aanmaakten. Daaruit bleek dat het schrijven over problemen op het moment zelf geen invloed had op het stressniveau. Pas in een toekomstige stressvolle situatie wordt het stressverminderende effect ervan duidelijk.

Het heilzame effect van schrijven

Talloze onderzoeken hebben al laten zien dat een simpele schrijfoefening allerlei positieve effecten kan hebben. Het verbetert de prestaties van studenten, en vermindert het verschil in prestaties tussen mannen en vrouwen. Bovendien lijkt het een probaat middel tegen examenstress.

Ook geschikt voor sporters?

Deze techniek zou wel eens op meerdere vlakken zijn diensten kunnen bewijzen, denken de Amerikanen. Niet alleen tijdens een therapie, maar ook bijvoorbeeld in het onderwijs of bij sporters. Hoewel ze zich haasten te zeggen dat een voetbalveld of een atletiekbaan wel iets anders is dan een laboratorium. Toekomstig onderzoek zal daarom moeten uitwijzen of de schrijfoefening voor sporters net zo heilzaam is.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie