appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

De computer die alle wachtwoorden kan kraken

wikipedia
dinsdag 2 januari 2018 | NTR | Redactie

Kan een quantumcomputer al onze wachtwoorden kraken? En wat zal er allemaal veranderen als die supersnelle computer er eenmaal is? 

De kenners zijn het erover eens: er is sprake van een revolutie. Er worden intussen miljarden in geïnvesteerd, want de verwachtingen zijn torenhoog. Zet de quantumcomputer alle bestaande computers in zijn schaduw? Kan deze supercomputer straks alle denkbare problemen oplossen?

Dat zou dan niet alleen maar goed nieuws zijn. Want zo'n supercomputer zou dan ook alle digitale sloten kunnen kraken waarmee wij onze huidige computers beveiligen. Onze mail en onze bestanden, maar ook ons betalingsverkeer.

Tanja Langen van de Technische Universiteit Eindhoven is vanmiddag te gast bij Nieuws en Co om over dit fascinerende onderwerp te praten.

Om beslagen ten ijs te komen, raden we je aan om alvast deze video's van Leo Kouwenhoven te bekijken. Hij werkt aan de TU Delft - met ondersteuning van Microsoft - aan quantumcomputers en geldt als een autoriteit in zijn vakgebied.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Leo Kouwenhoven: Kan een quantumcomputer alle wachtwoorden kraken?

Wil je meer weten van de quantummechanica? Duik dan samen met Leo Kouwenhoven in de wereld van de quantummechanica

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De wondere wereld van kwantummechanica - Leo Kouwenhoven (NWO Spinoza te Paard)

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1