Wetenschap & Techniek

Het kerstdiner van je leven: vijf originele gespreksonderwerpen

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Het kerstdiner van je leven: vijf originele gespreksonderwerpen

[NTR] Morgen is het Kerstmis. Dat betekent tijd voor familie, vrienden, cadeautjes, en… het kerstdiner. Als je urenlang gaat tafelen heb je uitgebreid de tijd om over allerlei onderwerpen te praten. Lees onderstaand lijstje en verzeker jezelf van de leukste - en ook nog wetenschappelijk onderbouwde - gespreksonderwerpen.

De smaak van opa en oma

Waarom smaakt het kerstdiner bij opa en oma toch altijd zo heerlijk? Misschien wel door de schimmels op hun handen. Wetenschappers moeten het nog onderzoeken, maar het lijkt erop dat schimmels op je handen smaak geven aan het eten. In Korea is dat een bekend fenomeen, ze noemen het ‘handsmaak’. Wie heeft jouw kerstdiner bereid? Hoe is zijn/haar ‘handsmaak’? Zowel je genen als je woonplaats blijken invloed te hebben op de schimmels op je handen.

De ultieme uitsteller

Iedereen stelt wel eens iets uit, maar twintig procent van de mensen lijdt er ernstig aan: uitstelgedrag. Tijdens hun werk, met betrekking tot financiële zaken en in hun sociale leven. Mensen komen daardoor in financiële problemen, raken hun baan of vrienden kwijt of zien zelfs hun relatie spaaklopen. Ken jij een chronische uitsteller? Of ben je er zelf één? Misschien biedt de vijf-minuten-regel uitkomst: als je ergens geen zin in hebt of je ziet er tegen op, spreek dan met jezelf af om er in ieder geval vijf minuten aan te werken. In praktijk ga je namelijk vaak door als je eenmaal begonnen bent.

Uitstellen is echter niet altijd slecht. Steve Jobs en Leonardo da Vinci waren bijvoorbeeld beruchte uitstellers. Zonder uitstelgedrag geen iPhone en Mona Lisa dus. Lees hier meer over de oorzaak van uitstelgedrag.

Deze school zonder leraren blijkt geniaal

Geen leraren. Leerlingen die liggen te slapen op luchtmatrasjes. Een condoomautomaat bij de receptie. Niet echt het ideale recept voor de school van de toekomst, zou je denken. Fout gedacht! De Parijse Ecole 42 leidt met groot succes programmeurs op. Tachtig procent van de leerlingen heeft al een baan voor ze hun studie hebben afgerond, de grootste bedrijven ter wereld kopen er leerlingen weg. Het hele curriculum zit tjokvol spelelementen – inderdaad, het is gamified. Leerlingen kunnen punten verdienen door het werk van anderen te beoordelen en moeten die punten weer spenderen als ze hun eigen werk beoordeeld willen hebben. Lees hier meer over de fascinerende Franse school.

Waarom we geen veilige zelfrijdende auto willen

Als we zelfrijdende auto’s toestaan zodra ze veiliger zijn dan menselijke bestuurders, kunnen we dodelijke slachtoffers voorkomen. Toch dwarsboomt de maatschappij dit besluit. Zelfrijdende auto’s maken namelijk ook fouten, die we minder goed accepteren dan menselijke fouten. Mensen vinden een dodelijk ongeluk door een technische fout van een zelfrijdende auto zelfs 4,5 keer zo erg als een dodelijk ongeluk door een menselijke fout.

Het is daarom logischer dat we wachten met toestaan van de zelfrijdende auto’s tot ze 75 tot 90 procent beter zijn dan menselijke bestuurders. Dat kost over de komende vijftien jaar echter duizenden onnodige verkeersdoden veroorzaakt door menselijke fouten. Klaar voor een pittige discussie? Bepaal op basis van dit artikel je mening, en overtuig je hele familie tijdens kerst.

Lekker nummer

De intro’s van popliedjes zijn tegenwoordig 78 procent korter dan in de jaren 80. Dat komt doordat aandacht tegenwoordig een schaars goed is. Online is er content in overvloed dus als je eenmaal iemands aandacht hebt, moet je die vasthouden. De muziek past zich daarop aan door kortere intro’s, zodat mensen onmiddellijk worden aangesproken door het nummer. Luister maar naar het verschil tussen Survivor – Eye of the tiger en Drake – One Dance.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie