Wetenschap & Techniek

Vogelzang minder complex dan gedacht

foto: Harvard SEASfoto: Harvard SEAS
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogelzang minder complex dan gedacht

Vogelzang blijkt vrij makkelijk te produceren. Waar eerst werd gedacht dat de zang een gevolg was van complexe processen in de hersenen, lijkt het er op dat vogels vooral kunnen zingen vanwege een instabiliteit in hun zangorgaan. Volgens Engelse onderzoekers hebben de vogels geleerd om de instabiliteit op een simpele manier te manipuleren zodat ze er mee konden communiceren. Wetenschapsjournalist Gerda Bosman sprak er over bij Nieuws en Co.

Om aan te tonen dat het produceren van vogelzang helemaal niet zo complex is, maakten ze een vogelzangimitatiemachientje van een uitgerekt rubberen buisje. Door lucht in het buisje te blazen gaat het trillen en produceert het geluid. Het machientje kan variaties aanbrengen in de nauwheid van het buisje door er in te knijpen. Hierdoor worden er verschillende toonhoogtes en klanken geproduceerd. Het is hetzelfde principe als hoe het zangorgaan van vogels, oftewel de syrinx, werkt.

Door bestaande ‘liederen’ van echte vogels te analyseren, zoals die van de zebravink en de Bengaalse vink, kon er een simpel wiskundig model gemaakt worden dat het machientje aanstuurt. De liederen konden hierdoor vrij precies worden nagebootst, zoals te horen is in onderstaande podcast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens de onderzoekers laat dit zien dat complex gedrag, zoals communicatie tussen vogels, soms het gevolg is van relatief simpele fysieke eigenschappen.

Zo ziet het trillende buisje er uit:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie