Wetenschap & Techniek

Bacteriën zorgen voor ademend ‘bio-sportpak’

foto: MIT Media Lab/Hannah Cohenfoto: MIT Media Lab/Hannah Cohen
  1. Nieuwschevron right
  2. Bacteriën zorgen voor ademend ‘bio-sportpak’

[NTR] Wie zich wel eens waagt aan een uurtje sporten kent het wel: een kletsnat stinkend shirt. Met de ontwikkeling van dit hypermoderne sportpak zou dat wel eens verleden tijd kunnen zijn. In het pak zitten bacteriën verwerkt die klepjes openen als je begint te zweten. Een soort van mobiele airconditioning dus.

Het is typisch iets voor in een sciencefictionfilm. Een levend pak dat zich aanpast aan de omstandigheden. Toch komt dit sportpak, ontwikkeld door onderzoekers van MIT, aardig dicht in de buurt.

Het pak, dat voor een groot deel gemaakt is van latex, zit vol met flapjes die bekleed zijn met een onschadelijke versie van de E. Coli bacterie. De onderzoekers wisten al dat organismen en de cellen waaruit ze zijn opgebouwd de eigenschap hebben dat ze van structuur en volume kunnen veranderen. Gist, bacteriën en microbiologische cellen zouden dus gebruikt kunnen worden voor het maken van op vocht reagerende kledingstoffen. De onderzoekers zeggen dat deze bacterie sterk genoeg is voor het buigen van materiaal.

Licht en lucht wanneer nodig

De cellen zijn zo geconstrueerd dat als ze bloot worden gesteld aan vochtige lucht van het zweten, zij uitzetten en zo de klepjes van het pak open duwen. Zweet je niet meer, dan krimpen de cellen, waardoor de klepjes weer sluiten. Door aan de bacterie te sleutelen hebben de onderzoekers het overigens ook voor elkaar weten te krijgen de bacterie op te laten lichten. Handig dus voor als het donker is.

Gebruik bacteriën biedt voordelen

De onderzoekers benadrukken dat de gebruikte bacteriën veilig zijn. Ze kunnen aangeraakt en zelfs geconsumeerd worden. Bovendien heeft het gebruik van bacteriën als voordeel dat ze snel te prepareren zijn en in grote getalen gemaakt kunnen worden.

Ook denken de onderzoekers aan andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het vrij laten komen van een lekker geurtje na het sporten. Ondertussen hebben ze ook al een prototype van een hardloopschoen ontwikkeld die van deze technologie gebruik maakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie