appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Hilversum Uit
STER Advertentie

Het verschil tussen mannen- en vrouwenhersenen

Helmut Januschka
donderdag 13 april 2017 | NTR | Simon Smulders

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar het verschil van de hersenen tussen mannen en vrouwen. Maar nog nooit is dit onderzoek op zo’n grote schaal gedaan als aan de universiteit van Edinburgh. Meer dan 5000 hersenscans van mannen en vrouwen werden naast elkaar gelegd, met opvallende resultaten.

Verschil in hersenen tussen mannen en vrouwen

Bekend was al dat het brein van mannen groter is in volume. Maar verder is het verschil tussen een mannen- en vrouwenbrein niet zo groot. Daarentegen verschillen de mannenhersenen op een aantal vlakken onderling wel heel veel. Dat verschil was nog niet eerder gezien.

Er wordt vooral veel onderzoek naar het brein gedaan, omdat er tot nu toe nog geen verklaring is dat bepaalde stoornissen vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen. Autisme en ADHD bijvoorbeeld worden vaker geconstateerd bij mannen. Terwijl vrouwen weer vaker de diagnose depressie krijgen.

De resultaten van dit onderzoek bieden een goede basis voor vervolgonderzoek. Nu kan er bijvoorbeeld worden gekeken welke factoren invloed hebben op autisme of andere stoornissen. 

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1