appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zo krijg je het brein van een geheugenatleet

Silver Blu3
woensdag 8 maart 2017 | NTR | Josien Visser

Geheugenatleten kunnen in een hele korte tijd duizelingwekkend veel uit hun hoofd leren en vervolgens onthouden. Volgens onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen kunnen mensen met een normaal geheugen dit ook leren. Door geheugentraining veranderen de hersenen steeds meer in die van een geheugenkampioen. Morgen rond kwart over 4 vertelt Boris Konrad, medeonderzoeker en geheugenkampioen, erover bij Nieuws & Co (Radio1).

Het wereldrecord voor de meeste woorden onthouden in 5 minuten staat momenteel op 134. Dit klinkt als een prestatie die alleen weggelegd is voor hele knappe koppen, maar niets is minder waar. Uit nieuw onderzoek van het Radboudumc blijkt dat je het leveren van buitengewone geheugenprestaties kunt leren.

Reizen om te onthouden

Veel geheugenatleten gebruiken een virtuele reismethode als geheugensteuntje. Hierbij koppel je getallen of woorden aan specifieke locaties. Eerst neem je een route in je hoofd, bijvoorbeeld de weg van je huis naar je werk. Selecteer binnen deze route belangrijke punten, zoals stoplichten en standbeelden. Als je een lijst met woorden moet leren koppel je vervolgens de woorden aan deze herkenningspunten. Moet je de woorden opnoemen, dan ga je in je hoofd deze route weer langs.

Geheugentraining blijvend effectief

De deelnemers van het onderzoek waarover Dresler en collega's vandaag publiceren, trainden iedere dag een halfuurtje. Voor de geheugentraining onthielden ze 26 van de 72 woorden. Na zes weken trainen liep dat op tot gemiddeld 62 van de 72 woorden. Een aantal deelnemers onthielden, net als geheugenatleten, zelfs alle woorden. Vier maanden later bleken hun geheugenprestaties nog steeds verbeterd.

Geheugentraining verandert het brein

De onderzoekers vergeleken de hersenen van 23 geheugenatleten uit de top vijftig van de wereld met die van de deelnemers die de geheugentraining volgden. De hersenscans lieten zien dat door een geheugentraining van zes weken de hersenen steeds meer lijken op die van de geheugenkampioenen. Zo vergeet je nooit meer wat er ook alweer op je boodschappenlijstje stond.

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1