Wetenschap & Techniek
NTR

Hoe betrouwbaar zijn onze gezondheidsapps?

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe betrouwbaar zijn onze gezondheidsapps?

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft inmiddels één of meer gezondheidsapps op zijn of haar telefoon staan. Maar hoe betrouwbaar zijn die gezondheidsapps? De grens tussen hulp en manipulatie is niet altijd makkelijk te trekken, aldus filosoof Marijn Sax, die op het onderwerp promoveerde.

Een fitness-app, stappenteller, meditatie- of burnout-app. Bieden ze ons echt de juiste hulp, of manipuleren ze ons bewust voor commerciële doeleinden? Allebei, zegt filosoof Marijn Sax van de Universiteit van Amsterdam en te gast in Focus. Hij promoveerde onlangs op een onderzoek naar commerciële gezondheidsapps.

Veel van die apps dagen je vooral uit om steeds meer te sporten, met veel positieve feedback. "Dat is op zich gezond, maar ik ging op een gegeven moment wel zoveel fietsen dat ik last van mijn knie kreeg".

Die blessure laat mooi het dilemma van gezondheidsapps zien. Want de apps beloven coaching of op maat gesneden gezondheidsadviezen, maar daar staat wel wat tegenover: je geeft ze toegang tot informatie over jouw gedragspatronen - je routes, je hartslag. En over de manier waarop je de app gebruikt.

Lastige spanning

"En daar kan een heel lastige spanning ontstaan, waarbij het niet altijd meer helemaal duidelijk is of je te maken hebt met een oprecht gezondheidsadvies, of met een advies dat misschien ook deels in het belang van de aanbieder is, omdat ze daar een slaatje uit kunnen slaan."

Is dat echt erg? "Niet per se. Maar het is belangrijk om je te realiseren dat die gegevens niet alleen jouw gedrag, maar dat van alle gebruikers inzichtelijk en voorspelbaar maken, en ook beter beïnvloedbaar. En dan kom je bij de vraag: hoe gaan ze die macht eigenlijk inzetten? Om jouw gezondheid te verbeteren, of ook om jouw gedrag een beetje in hun richting te sturen?"

En daarmee zijn we terug bij de blessure van Sax. Had zijn gezondheidsapp niet een rustdag moeten adviseren, zodat zijn lichaam kon herstellen? Een anekdote van een enkel persoon is natuurlijk niet voldoende om harde conclusies aan te verbinden, maar duidelijk is wel dat belang van de gebruiker en dat van het bedrijf niet altijd overeen hoeven te komen. Want, aldus Sax, de commerciële gezondheidsapps zijn er in de eerste plaats om geld aan hun gebruikers te verdienen.

Liever luisteren?

Focus met Marijn Sax

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie