Wetenschap & Techniek

Gaan we nu eindelijk donkere materie vinden?

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan we nu eindelijk donkere materie vinden?

[NTR] Donkere materie is overal om ons heen, maar nog nooit heeft iemand het gezien. Gaat dat binnenkort veranderen? Binnenkort start diep in de Italiaanse bergen een nieuw experiment om het te vinden. Focus sprak met donkere-materiejagers Patrick Decowski en Auke-Pieter Colijn.

Donkere materie is een hypothetische soort materie in het heelal, niet zichtbaar met optische middelen. Daarom wordt ze donkere materie genoemd, om haar te onderscheiden van de zichtbare materie. Maar liefst 85% van alle materie in ons universum is donkere materie. Als je het vindt, kan de Nobelprijs je volgens velen bijna niet meer ontgaan.

De veronderstelling is dat de donkere materie-deeltjes overal doorheen vliegen. Maar een enkele keer zouden ze tegen de kern van een xenonatoom aan kunnen vliegen. Zo'n botsing hopen de onderzoekers te waar te nemen. Ze hebben daarvoor een tank met acht ton aan xenon gebouwd, met daar omheen extreem gevoelige meetapparatuur om de botsing te detecteren.

Ongestoord onder de rotsen

Om zo'n botsing te kunnen detecteren, wil je het liefst zo min mogelijk verstoring van je experiment. Overal op aarde vliegen continu allemaal kosmische deeltjes overal doorheen. Ja, ook door jou en mij. Maar onder een flinke partij rotsen vliegen veel minder van die deeltjes rond, leggen de onderzoekers uit. Vandaar dat de apparatuur in Italië staat, anderhalve kilometer onder de Apennijnen, in een zijtak van een elf kilometer lange snelwegtunnel.

Vorige zomer dachten onderzoekers daar al donkere materie-deeltjes te hebben waargenomen, maar dat bleek vals alarm. Met de grotere experimentele opstelling hopen ze de deeltjes wel echt te gaan detecteren. Dat experiment gaat binnenkort beginnen, maar het is natuurlijk afwachten wanneer - en of - de eerste donkere materie-deeltjes worden gedetecteerd. Als het zover is, hoor je het op NPO Radio1.

Liever luisteren?

Alles in het heelal bestaat uiteindelijk uit heel kleine deeltjes en de krachten die erop inwerken. Deze elementaire deeltjes en natuurkrachten vormen samen het standaardmodel. Op NPO Kennis lees je hoe dat model in elkaar zit.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie