appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

VN: verouderende dammen vormen toenemend gevaar

USGS
vrijdag 22 januari 2021 | NTR | Redactie

In 2050 woont meer dan de helft van de wereldbevolking stroomafwaarts van een dam. Als we niets doen, zal het leeuwendeel van die dammen tegen die tijd sterk verouderd zijn, waarschuwen de Verenigde Naties.

De getallen spreken eigenlijk voor zich: van de 58.700 dammen wereldwijd is het grootste deel gebouwd tussen 1930 en 1970, met een verwachte levensduur van 50 tot 100 jaar. Na 50 jaar beginnen dammen vaak al tekenen van veroudering te vertonen. De Verenigde Naties wijst in het rapport op de gevaren van die veroudering: de kans op mankementen wordt groter, de kosten voor onderhoud en reparaties stijgen steeds verder, en de functionaliteit en de effectiviteit van de dammen nemen af. 

Buiten gebruik stellen

Goed geconstrueerde dammen kunnen weliswaar makkelijk meer dan een eeuw in functie blijven, maar waarschijnlijk zullen steeds meer dammen uit gebruik worden genomen, omdat het economisch en praktisch niet meer haalbaar is om ze te blijven gebruiken. In de VS en Europa is dit proces van 'decommissioning' al begonnen. 

Er zijn wereldwijd gezien wel grote verschillen. In de VS is de gemiddelde leeftijd van de dammen bijvoorbeeld 56 jaar, terwijl in Europa de grote dammen gemiddeld meer dan 100 jaar oud zijn. In China, India, Japan en Zuid-Korea, waar 55% van alle grote dammen zijn gesitueerd, is de gemiddelde leeftijd van de dammen nog (net) geen 50 jaar. Al die dammen samen houden zo'n 7.000 tot 8.000 kubieke kilometer water tegen, genoeg om 80% van Canada onder laag water van een meter diep te zetten.

Verergering door klimaatverandering

Mede-auteur van het rapport Vladimir Smakhtin wijst er in een begeleidend persbericht op dat klimaatverandering het probleem kan verergeren. Het toenemende aantal overstromingen - dat bovendien erger is - plus andere extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering kan de capaciteit van de dammen overstijgen. Daarmee moeten landen rekening houden als ze willen bepalen welke dammen ze buiten functie willen stellen, aldus Smakhtin.

Gerelateerd:

Dammen in de Indus

 

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1