appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Honden laten zich makkelijker trainen door extravert baasje

pixabay
zaterdag 23 januari 2021 | NTR | Redactie

De persoonlijkheid van het baasje van een hond bepaalt mede hoeveel succes een hond heeft bij het verbeteren van zijn gedrag, blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Extraverte baasjes boeken duidelijk meer succes met hun huisdier.

In totaal deden 131 hond-baas-koppels mee aan het onderzoek. Het ging hier niet om een groep jonge honden op puppy-training. Alle honden hadden problemen: ze waren agressief naar anderen honden of mensen, waren bang om aangeraakt te worden of om alleen gelaten te worden of joegen de hele tijd achter dieren of auto’s aan.

De honden met de meeste problemen boekten de meeste vooruitgang, waarschijnlijk omdat er zoveel ruimte voor verbetering was. Dat jonge honden het beter deden dan oudere, was ook weinig verrassend.

Maar dat de persoonlijkheid van hun baasje een duidelijke rol bleek te spelen, was een minder voor de hand liggend resultaat. Honden die angstig waren, of bang om aangeraakt te worden, lieten de meeste progressie zien als ze een extraverte baas hadden. En honden die bang waren voor andere honden hadden het meeste baat bij en baasje dat open stond voor nieuwe ervaringen. De studie is gepubliceerd in Frontiers of Veterinary Science.

Gedrag spiegelen

Volgens onderzoekers is de uitkomst van de studie niet onlogisch, omdat honden de neiging hebben hun gedrag af te stemmen op dat van hun baas. Als ze in een nieuwe situatie terechtkomen – met een nieuw mens of een nieuwe hond bijvoorbeeld – dan spiegelen ze het gedrag van hun baas. 

Opmerkelijk is dat consciëntieuze mensen ook relatief weinig vooruitgang boekten in de verbetering van het gedrag van hun honden. Je zou verwachten dat die het trainingsprogramma heel goed volgen, en daardoor extra goede resultaten boeken. Een verklaring kan zijn dat de baasjes zelf hun vooruitgang moesten rapporteren. Het zou dus kunnen dat hun honden wel degelijk flinke vooruitgang boekten, maar dat de baasjes nog hogere eisen stelden.

Gerelateerd:

Honden en katten met stress

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1