appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wangedrag in de wereld van de wetenschap

pxhere
zondag 24 januari 2021 | NTR | Redactie

Seksuele intimidatie, dreiging, sabotage, kleinering en uitsluiting: ook in de wereld van de wetenschap is het eerder regel dan uitzondering. Lidwien Poorthuis, hoofd van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH): "Dit komt overal voor. Sterker nog: als je ergens geen verhalen hoort, moet je je pas echt zorgen gaan maken".

Wangedrag in de wetenschap

De getallen laten weinig aan de verbeelding over. 44% van de vrouwen en 35% van de mannen die aan een universiteit werken, zeggen zich niet veilig te voelen, blijkt uit recent onderzoek. En dan gaat het niet alleen om de grote prestatiedruk - die weer machtsmisbruik door hoogleraren in de hand werkt - maar ook om sabotage, verbale en fysieke intimidatie, denigratie en buitensluiting. Verborgen leed en verzwegen misstanden waren te vinden op elke universiteit die aan het onderzoek meededen.

Blij met een paar oren

Wat kun je doen als je slachtoffer bent van dit soort misstanden? "Zorg voor een sociaal vangnet om je heen", aldus Poorthuis. "Wat ik zelf het meest schrijnend vind, is dat slachtoffers vaak al heel blij zijn al ze hun verhaal een keer van A tot Z mogen vertellen aan een paar oren die gewoon luisteren."

Het LNVH is daarom bezig met het bouwen van een 'toolkit', een online plek waar alle tips & tricks voor slachtoffers verzameld zijn, waar je informatie, rapporten en literatuur kunt vinden. “We willen een community gaan bouwen, waar mensen die te maken hebben gehad met wangedrag en intimidatie in de wetenschap elkaar kunnen vinden, om dat sociale vangnet voor elkaar te kunnen zijn.”

Liever luisteren?

De wereld van de wetenschap deel 3: wangedrag in de wetenschap

Discriminatie en ongelijkheid

Het gesprek met Lidwien Poorthuis en Marijke Naezer maakt deel uit van een drieluik over misstanden in de wereld van de wetenschap van Focus Radio. In de andere delen sprak Focus met Diversity Officer Aya Ezawa van de Universiteit Leiden over onder meer discriminatie, ongelijkheid en wangedrag:  

Focus met Diversity Officer Aya Ezawa

Liever luisteren? 

De wereld van de wetenschap deel 2 : Inclusiviteit kun je niet afdwingen

Werkdruk en hypercompetitie

Ook werkdruk is een veelvoorkomend probleem onder wetenschappers. Wetenschappers doen structureel onbetaald overwerk. Dat zorgt voor stress, vermoeidheid en druk op het sociale leven. Mirthe van der Drift praat erover met cognitief psycholoog Marijtje Jongsma van de Radboud Universiteit. Zij is ook hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijs Bond en actief binnen WO in Actie.

De wereld van de wetenschap deel 1: Werkdruk

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1