Wetenschap & Techniek
NTR

Dit zijn de tekenen dat je geheugen niet optimaal werkt

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de tekenen dat je geheugen niet optimaal werkt

Als je pupillen zich vernauwen, is de kans kleiner dat je iets goed onthoudt, blijkt uit nieuw onderzoek. Ook sla je nieuwe informatie minder goed op als je brein zogenoemde alfagolven voortbrengt. En de kans dat dit gebeurt, lijkt groter als je veel multitaskt tussen verschillende media.

Tachtig proefpersonen tussen de 18 en 26 jaar kregen in de studie geheugentaken, zoals het onthouden van een lijst met items of het opmerken van veranderingen in een plaatje. Tegelijkertijd hielden de onderzoekers de grootte van hun pupillen in de gaten, en registreerden ze hun hersenactiviteit.

Als hun pupillen zich vernauwden, was dat een goede voorspeller van een lagere score voor de geheugentaak. Hetzelfde gold voor de zogenoemde alfagolven, een specifiek soort hersengolven die samengaan met een verminderde activiteit van je cortex - het gebied waarmee je onder meer denkt en informatie analyseert en interpreteert.

Multitasken slecht voor je geheugen?

De proefpersonen moesten ook een lijst vragen invullen, waaruit bleek dat het veelvuldig wisselen tussen media - media multitasking - samenhangt met een verminderde geheugenfunctie.

Het is aanlokkelijk om te concluderen dat je geheugen achteruit gaat van multitasken, maar die conclusie kun je uit dit onderzoek niet trekken. Er is slechts sprake van een correlatie: wat nu precies wat veroorzaakt, kunnen de wetenschappers niet zeggen.

Wel hopen ze dat hun onderzoek kan bijdragen aan de ontwikkeling van 'geheugensteuntjes'. Zo zou een draagbare sensor bijvoorbeeld de grootte van je pupil kunnen meten. Zodra de pupil zich verkleint - een teken van verslapte aandacht - zou de drager van de sensor een seintje kunnen krijgen dat focus en concentratie vereist is voor een beter resultaat.

Luister ook:

De Geheugenatleet

Verslaggever Marc-Robin Visscher met onderzoeker Boris Konrad

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie