Wetenschap & Techniek
NTR

Luchtlek in ISS gevonden, nu de reparatie nog

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Luchtlek in ISS gevonden, nu de reparatie nog

Het internationale ruimtestation ISS verliest ongebruikelijk veel lucht, meldden verschillende media gisteren. Het lek is gelokaliseerd, maar het is nog onduidelijk wanneer het gerepareerd kan worden.

Mission control stuurde maandagnacht twee kosmonauten op pad omdat er zich een gat zou bevinden in het Russische deel van het station, dat bovendien steeds groter zou worden. Dat laatste bleek een meetfout, maar een luchtlek is er wel degelijk, meldt NASA op haar site.

Het lek bevindt zich dus ergens in Zvesda, zoals de Russische module van het station heet, maar de precieze lokatie is nog onduidelijk. De kosmonauten zullen aan de slag moeten met een ultrasone lek-detector. Als het lek is gevonden, kan het worden gedicht met epoxyhars, schrijft Technology Review.

Geen onmiddellijk gevaar

De bewoners van het station lopen geen onmiddellijk gevaar door het luchtlek. Sowieso wordt regelmatig lucht naar het station gebracht. Maar als het lek niet wordt gevonden, is het wel mogelijk dat de tanks eerder moeten worden gewisseld.

Het is overigens niet voor het eerst dat er een gaatje in het ruimtestation zit. In 2018 werd er ook al een minuscuul gaatje gevonden, waarschijnlijk het gevolg van een klein stukje ruimtepuin. André Kuipers waarschuwde vorige week bij de NOS nog dat het een kwestie van tijd is voor er een keer een serieus lek in het ISS gaat ontstaan door ruimtepuin.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Sla groeit prima in de ruimte

Ster advertentie
Ster advertentie