appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vet op je benen? Kleinere kans op hoge bloeddruk

pxhere
donderdag 10 september 2020 | NTR | Redactie

Volwassenen met een relatief hoog vetpercentage in hun benen hebben een kleinere kans op een hogere bloeddruk, blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Of veel vet nadelig is voor je gezondheid, hangt dus mede af van waar dat vet op je lichaam zit, concluderen de onderzoekers.

Aan het onderzoek deden bijna 6.000 volwassenen mee, waarvan ongeveer de helft vrouw was. De deelnemers met een hoog vetpercentage in de benen - voor mannen boven de 34% en voor vrouwen boven de 39% - hadden een 61% kleinere kans op hoge bloeddruk. Meer precies: op de combinatie van een hoge boven- en onderdruk.

De deelnemers met meer beenvet hadden daarnaast een 53% kleinere kans op een hoge onderdruk (diastolische druk) en een 39% kleinere kans op een hoge bovendruk (systolische druk). Na correctie voor factoren als leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en levensstijl werden de percentages wel wat lager, maar bleef de kans op hoge bloeddruk aanmerkelijk kleiner. 

Maar beter een pondje meer?

Van vet rond de middel is bekend dat het een nadelig effect heeft op je gezondheid. Dit onderzoek laat zien dat je dat over beenvet niet zonder meer kunt zeggen. De studie, gepresenteerd op een conferentie van de American Heart Association, duidt erop dat wat extra beenvet juist wel eens een positief effect zou kunnen hebben, zeggen de onderzoekers.

Ze benadrukken dat de studie nog een keer herhaald moeten worden met een grotere groep deelnemers om te kijken of daar dezelfde resultaten uit komen. Zo ja, dan zou het een goed idee kunnen zijn om behalve de buikomtrek van mensen ook de dij-omtrek te meten, om preciezere indicatie te krijgen van de locatie van hun lichaamsvet.

Luister ook:

Zon, zee strand: maar wat nu als je overgewicht hebt?

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1