appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Mens sliep 200.000 jaar geleden al op een bed van gras

Pexels
donderdag 13 augustus 2020 | NTR | Redactie

Onze verre voorouders sliepen zo'n 200.000 jaar geleden al op een comfortabel bed van gras, ontdekten wetenschappers. Een bijzondere vondst, omdat plantenresten meestal niet zo lang behouden blijven. 

De resten van de grasbedden liggen in de Zuid-Afrikaanse Border Cave, die met tussenpozen zo'n 230.000 jaar werd bewoond door mensen. Het gras lag op laagjes as. Die as vormt waarschijnlijk de overblijfselen van eerdere grasbedden, die werden verbrand. De as diende om de grot vrij te houden van teken en andere bijtende insecten, denken de wetenschappers.

Aromatische blaadjes

In een van de oudste bedden troffen de onderzoekers ook aromatische blaadjes aan van de kamferstruik. Die plant wordt tegenwoordig in Oost-Afrika nog steeds gebruikt om insecten af te schrikken. 

Tot nu toe was 77.000 jaar oude slaapplaats het oudst bekende bed van plantenresten. Voor dat bed, ook gevonden in Zuid-Afrika, werd de medicinale plant kweepeer gebruikt als insecten-verjager.

De Border Cave in Zuid-Afrika, waar de overblijfselen van de grasbedden werden gevonden.

Hoewel jagerverzamelaars in de regel mobiel zijn en niet lang op een enkele plek verblijven, maakt het schoonhouden van de leefplek het wel mogelijk om er voor langere tijd te verblijven, suggereren de onderzoekers. In sommige bedden lagen ook flinters van stenen, een teken dat ze zo nu en dan ook werden gebruikt als werkplaats.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1