Wetenschap & Techniek
NTR

Mens sliep 200.000 jaar geleden al op een bed van gras

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Mens sliep 200.000 jaar geleden al op een bed van gras

Onze verre voorouders sliepen zo'n 200.000 jaar geleden al op een comfortabel bed van gras, ontdekten wetenschappers. Een bijzondere vondst, omdat plantenresten meestal niet zo lang behouden blijven.

De resten van de grasbedden liggen in de Zuid-Afrikaanse Border Cave, die met tussenpozen zo'n 230.000 jaar werd bewoond door mensen. Het gras lag op laagjes as. Die as vormt waarschijnlijk de overblijfselen van eerdere grasbedden, die werden verbrand. De as diende om de grot vrij te houden van teken en andere bijtende insecten, denken de wetenschappers.

Aromatische blaadjes

In een van de oudste bedden troffen de onderzoekers ook aromatische blaadjes aan van de kamferstruik. Die plant wordt tegenwoordig in Oost-Afrika nog steeds gebruikt om insecten af te schrikken.

Tot nu toe was 77.000 jaar oude slaapplaats het oudst bekende bed van plantenresten. Voor dat bed, ook gevonden in Zuid-Afrika, werd de medicinale plant kweepeer gebruikt als insecten-verjager.

De Border Cave in Zuid-Afrika, waar de overblijfselen van de grasbedden werden gevonden.

Hoewel jagerverzamelaars in de regel mobiel zijn en niet lang op een enkele plek verblijven, maakt het schoonhouden van de leefplek het wel mogelijk om er voor langere tijd te verblijven, suggereren de onderzoekers. In sommige bedden lagen ook flinters van stenen, een teken dat ze zo nu en dan ook werden gebruikt als werkplaats.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie