Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Kun je echt last hebben van wiskunde-angst?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je echt last hebben van wiskunde-angst?

Wiskunde-angst, het is iets wat veel mensen zullen herkennen, maar waar opmerkelijk genoeg nog weinig onderzoek naar is gedaan. Het kan grote invloed hebben op het dagelijks functioneren van leerlingen en zelfs op hun studiekeuze.

Zo bang zijn voor wiskunde dat je niet meer kunt presteren. Blokkeren als je alleen al denkt aan wiskunde. Dat is wiskundeangst, legt Eva Schmitz uit. Ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op de menselijke angst voor sommetjes.

Ze tekent er meteen bij aan dat er flinke individuele verschillen kunnen zijn, maar de effecten kunnen in de ergste gevallen groot zijn: "Leerlingen kunnen wiskunde laten vallen en het kan de studiekeuze behoorlijk beïnvloeden, bijvoorbeeld doordat ze minder vaak voor een technisch beroep kiezen."

Uitstelgedrag

Schmitz deed haar onderzoek bij middelbare scholieren en ontdekte dat wiskundeangst ook een grote impact kan hebben op het dagelijks functioneren van leerlingen. "Mensen kunnen er veel last van hebben, een heel negatieve ervaring in de klas hebben."

Dat vond Schmitz ook terug in het gedrag van leerlingen. "Ze stellen huiswerk uit, gaan tijdens de les vaker naar het toilet en kiezen voor eenvoudigere opgaven – allemaal manieren om wiskunde te vermijden." Daarnaast bleek uit haar onderzoek dat mensen met wiskundeangst in hun hoofd een sterkere link leggen tussen wiskunde en falen. Wiskundige informatie ervaren ze daarom al snel als een bedreiging.

Gewoon doen

Is er iets te doen tegen wiskundeangst? "Stop met het vermijden van wiskunde. Wiskunde is veel oefenen. Verder is het doorbreken van de associatie belangrijk. We associëren het vaak met falen, het is belangrijk om meer succeservaringen op te doen. En focus niet te veel op hoe je nu precies presteert, maar ga gewoon aan de slag. En beloon jezelf voor het feit dat je het doet."

Liever luisteren?

Wiskunde-angst

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie