appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

De langste bliksemflits ooit: 709 kilometer lang

ANP
vrijdag 26 juni 2020 | NTR | Redactie

De langste bliksem ooit is 709 kilometer lang, zo heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bekendgemaakt. De organisatie houdt een onzekerheid van 8 kilometer aan, dus de bliksem zou zelfs 717 kilometer lang kunnen zijn geweest.

Jolien van Roon is storm chaser
 

De superbliksem werd op 31 oktober 2018 gemeten boven het zuiden van Brazilië met behulp van nieuwe beeldtechnieken aan boord van satellieten, en is nu officieel erkend. Het nieuwe record betekent een ruime verdubbeling van de vorige langste bliksem. Boven de Amerikaanse staat Oklahoma werd op 20 juni 2007 een bliksem van 321 kilometer gemeten.

Een indrukwekkend, bijna ongeloofwaardig record, maar storm chaser Jolien van Roon benadrukt dat je als toeschouwer altijd maar een deel van de bliksem ziet. "Je ziet vaak alleen maar het uiteinde van zo’n ontlading, vaak is een deel van de bliksem in de wolken. Die hele 709 kilometer krijg je nooit te zien."

De langste en de langste duur

De WMO maakte nog een tweede record bekend, namelijk die van de bliksem met de langste duur. Op 4 maart 2019 ontwikkelde zich boven net noorden van Argentinië een bliksem die het 16,73 seconden uithield.

De organisatie herinnert ons in haar persbericht aan nog een aantal extreme onweers-records. Zo vonden in 1975 in Zimbabwe 21 mensen de dood door een enkele bliksemflits. In 1994 overleden zelfs 469 mensen de dood door een enkele blikseminslag, maar dan indirect: de bliksem raakte een aantal olietanks, waardoor een dorp werd overspoeld door brandende olie.

Liever luisteren?

 

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1