Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Goed voor je gezondheid: bacteriën in je neus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Goed voor je gezondheid: bacteriën in je neus

Mensen met een chronische neusbijholteontsteking hebben minder van de bacterie lactobacillus in hun neus, blijkt uit Belgisch onderzoek. Het resultaat laat zien dat goeie bacteriën niet alleen je darmen of op je huid zitten, maar ook in je neus.

De onderzoekers ontdekten het verschil door de 'neusflora' van 100 gezonde mensen te vergelijken met die van 225 mensen met chronische neusbijholteontsteking. De gezonde mensen hadden in sommige delen van hun neus tot wel 10 keer zoveel lactobacilli zitten.

Quote

Gezonde mensen hebben tot tien keer zoveel lactobacilli in hun neus

Van lactobacilli is al langere tijd bekend dat ze de verspreiding van ziektekiemen in het lichaam tegengaan. Ze waren alleen tot nu toe nog niet in detail bestudeerd in de neus. Microbioloog Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen kwam op het idee voor haar onderzoek nadat haar moeder werd geopereerd voor haar chronische neusbijholteontsteking. Haar werk richtte zich daarvoor met name op probiotica voor de darmen en geslachtsorganen. Ze beschrijft haar werk in het vakblad Cell Reports.

Probiotica voor je neus

Lebeer en haar collega's willen nu gaan onderzoeken of neusbijholteontstekingen zijn te behandelen door lactobacilli toe te dienen bij patiënten. Dat is een flinke uitdaging, omdat de neus erg goed is in het uitfilteren van lichaamsvreemde bestanddelen. Maar bij een eerste test is het toch al gelukt om toegediende lactobacilli tot twee weken te laten overleven in de neus.

De volgende stap is nu om te kijken of het toedienen van de bacteriën ook daadwerkelijk het gewenste effect heeft. De eerste resultaten geven enige reden tot hoop: sommige proefpersonen gaven aan minder last te hebben van neusproblemen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie