Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Snuifreactie kan verraden of patiënt in coma nog minimaal bewust is

foto: nporadio1foto: nporadio1
  1. Nieuwschevron right
  2. Snuifreactie kan verraden of patiënt in coma nog minimaal bewust is

Een eenvoudige snuiftest lijkt aan het licht te brengen of comateuze patiënten nog een minimale vorm van bewustzijn hebben. Als ze reageren op de geur van shampoo of rotte vis, is er een grotere kans dat ze nog minimaal bewust zijn, zullen overleven en ontwaken uit hun coma.

De Britse en Israëlische onderzoekers deden hun reuktest bij 43 patiënten met ernstig hersenletsel in een comateuze toestand. Die kregen prettige en onprettige geuren - shampoo en rotte vis - voorgeschoteld. Een deel van de patiënten vertoonde daarbij 'modulaties in de hoeveelheid lucht die ze door de neus inhaleerden' - een snuifreactie, in gewone mensentaal.

Betrouwbare indicatie

Als die snuifreactie optrad, was dat een betrouwbare indicatie dat de patiënt op een later moment weer uit de coma zou ontwaken. Bij patiënten die de hersenbeschadiging net hadden opgelopen, gaf de snuifreactie een grotere kans op overleven ten opzichte van patiënten die de reactie niet hadden. Dat schrijven de onderzoekers in Nature.

Bij de patiënten met een minimaal bewustzijn nam de hoeveelheid lucht die ze via de neus inademden met 10% af nadat ze een van de geuren detecteerden. Daarbij maakte het niet uit of het de vieze of de lekkere geur was. Het lijkt er dus op dat hun brein wel een geur waarnam, maar daarbij geen onderscheid maakte tussen hoe (on)aangenaam die geur was.

Moeilijk vast te stellen

Het is vaak erg lastig om de mate van bewustzijn vast te stellen bij patiënten met ernstige hersenbeschadiging. De foutmarge bij bestaande tests kan oplopen tot 40%, zeggen de onderzoekers. Desalniettemin worden die tests vaak gebruikt om beslissingen te nemen over de verdere behandeling van patiënten - of zelfs om te besluiten of hun leven moet worden beëindigd.

Quote

De foutmarge bij bestaande tests kan oplopen tot 40%

Hoofdonderzoeker Noam Sobel doet al langer onderzoek naar snuifreacties. Zo publiceerde hij in 2015 een studie waaruit naar voren kwam dat de snuifreactie bij kinderen kan aantonen of ze binnen het autistische spectrum vallen. Kinderen met autisme zouden zich onderscheiden doordat ze hun snuifreactie niet aanpassen als ze een prettige of onprettige geur ruiken.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie