Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wanneer springt een virus het makkelijkst over van dier op mens?

foto: Christine K. Johnson, UC Davisfoto: Christine K. Johnson, UC Davis
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer springt een virus het makkelijkst over van dier op mens?

Virussen kunnen overspringen van vee en wilden dieren die in de buurt van de mens leven. Maar de virussen kunnen ook van diersoorten komen die bedreigd worden, hetzij omdat er op ze wordt gejaagd, hetzij omdat hun leefomgeving onder druk staat.

Teken komen steeds meer voor en maken vaker ziek

Het coronavirus is het meest recente voorbeeld van een ziekte die overspringt van dier op mens, de zogenoemde zoonösen. Maar er zijn er veel meer, denk aan Q-koorts of de ziekte van Lyme.

Gedomesticeerde dieren

Amerikaanse wetenschappers hebben nu uitgezocht waar de kans op overspringen het grootst is, schrijven ze in Proceedings of the Royal Society B. Ze komen tot drie belangrijke diergroepen die veel in contact met de mens staan.

In de eerste plaats zijn dat gedomesticeerde dieren, waaronder ons vee. Deze dieren brachten al acht keer zoveel zoonösen over als wilde diersoorten. Dat is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat we al eeuwen in nauw contact staan met deze dieren.

Wilde en bedreigde diersoorten

Daarnaast zijn er de wilde diersoorten die goed gedijen in gebieden waar ook veel mensen wonen. Denk bijvoorbeeld aan knaagdieren, vleermuizen en sommige apensoorten. Naarmate ze dichter bij mensen of landbouwgebied leven, wordt de kans op de overdracht van virussen groter.

De laatste groep is die van de bedreigde diersoorten. Wilde dieren waarop wordt gejaagd, al dan niet om delen van hun lichaam te verhandelen, komen vaak in aanraking met mensen. Hetzelfde geldt voor dieren wiens leefgebied door de mens wordt bedreigd. Ironisch genoeg is een deel van het contact tussen de mens en deze dieren het gevolg van inspanningen om deze dieren te redden.

De onderzoekers benadrukken dat we goed moeten nadenken over hoe we omgaan met wilde dieren, en met activiteiten die mens en dier dicht bij elkaar brengen. Zo kunnen we de kans verkleinen dat na het coronavirus opnieuw een dodelijk virus overspringt op de mens.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie