appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Mannen brengen andere weggebruikers veel vaker in gevaar dan vrouwen

NPO Radio 1
dinsdag 7 april 2020 | NTR | Redactie

Mannen veroorzaken niet alleen meer ongevallen, ze rijden ook vaker in gevaarlijke voertuigen. Meer vrouwen achter het stuur van vrachtauto's en motoren zou het verkeer dan ook veiliger maken, blijkt uit een nieuwe studie.

Nieuw aan deze studie is dat de onderzoekers niet hebben gekeken naar het gevaar dat weggebruikers voor zichzelf, maar welk risico ze voor anderen vormen. Ze maakten daarvoor gebruik van vijftien jaar aan data uit verschillende Britse verkeersdatabases.

Mannelijke motorrijder tien keer zo vaak betrokken bij ongeval

Mannen zorgen voor grootste gevaar

In bijna alle voertuigen zorgen mannen voor het grootste gevaar. In auto's en busjes zorgen ze per gereden kilometer voor twee keer zoveel ongevallen, in vrachtwagens vier keer zoveel, en op de motor zelfs voor tien keer zoveel. Alleen achter het stuur van een bus doen mannen het iets beter dan vrouwen.

Chauffeurs zijn in overgrote meerderheid mannen. Het verkeer zou daarom significant veiliger worden als er meer vrouwen achter het stuur zouden kruipen, vooral als het gaat om vrachtwagens en motoren, laat dit onderzoek zien.

In absolute cijfers waren personenauto's en taxi's verantwoordelijk voor de meeste verwondingen aan anderen, zo'n twee derde van het totaal. Maar die leggen ook de meeste kilometers af. Kijk je naar het aantal ongevallen per gereden kilometer, dan veroorzaken vrachtwagens en bussen ruim vijf keer zoveel ongelukken als personenauto's. 

Discussie over vervolging veroorzakers van verkeersongevallen

Ook motoren brengen het er niet goed vanaf. Die veroorzaken per kilometer 2,5 keer zoveel ongevallen met verwondingen aan anderen als personenauto's. Het zal niet verbazen dat fietsen vanuit het oogpunt van de andere weggebruikers veruit het veiligste vervoermiddel zijn.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1