appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

De concurrentie tussen wetenschappers in China is moordend. Met name in de wereld van de ruimtevaart.

De Man en de Maan
donderdag 27 februari 2020 | NTR | Redactie Twitter

Een radiotelescoop achter de maan. Dat was het plan. Wie naar de maan wil, moet tegenwoordig in China zijn. Maar in samenwerking met de Chinese ruimtevaartorganisatie moeten een aantal obstakels overwonnen worden, blijkt uit een nieuwe aflevering van De Man en de Maan.

Obstakel 1 - Jaloezie

Het Nederlandse team is niet de enige groep die een radiotelescoop bouwt voor achter de maan. Ook in China zelf is een team bezig een antenne te bouwen. Eentje voor op de maanlander zelf. En dat team is bang dat straks de Nederlanders met de eer gaan strijken, als hun antenne beter zou werken dan die van hen zelf.

Zij wilden niets liever dan dat de Nederlandse radiotelescoop zou worden afgewezen. Dus voeren ze allerlei argumenten aan om de eindverantwoordelijke ervan te overtuigen dat het instrument een risico vormt voor de missie. 

Obstakel 2 - Faalangst

China wil dingen doen die nog niemand eerder heeft gedaan, maar daarbij mag niets misgaan. Een onmogelijke spagaat. Want als je echt iets nieuws wilt doen, is het essentieel om risico's te nemen. Om te durven falen. Falen kan uiteindelijk leiden tot succes.

Dat is een redenering die er bij de meeste Chinese ambtenaren niet ingaat. De ambtenaren die moeten beoordelen of een project subsidie krijgt, hebben er baat bij dat zo weinig mogelijk projecten falen. Daarom zijn ze gebrand op voorspelbaarheid.

Obstakel 3 - Concurrentie

De concurrentie tussen wetenschappers in China is moordend. Met name in de wereld van de ruimtevaart. Want er is weliswaar veel geld beschikbaar, er staan ook talloze ambitieuze wetenschappers in de rij om je plek in te nemen. Een goede relatie met de ambtenaren is voor hen daarom van levensbelang.

En dat maakt dat ook de Chinese wetenschappers soms voorzichtiger te werk gaan, dan ze misschien wel zouden willen. Ze passen wel op om zonder toestemming van bovenaf, af te wijken van het vooraf vastgelegde projectplan. Ze zijn als de dood om in te problemen te raken door een Nederlands team dat vrolijk over alle geschreven en ongeschreven regels heen walst.

 

De Man en de Maan

Nieuwe afleveringen van De Man en de Maan zijn te beluisteren via de NPO Radio 1 website en app, of in je favoriete podcastapp.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1