appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Mangiare! Over Slim koken en paasgerechten
STER Advertentie

Stranden grijze walvissen door zonnestormen?

wikimedia
dinsdag 25 februari 2020 | NTR | Redactie

Het klinkt als een vergezochte verklaring, maar wetenschappers komen nu met een nieuwe oorzaak voor het grote aantal gestrande grijze walvissen: zonnestormen. Op dagen dat er veel zonnestormen zijn, stranden er namelijk meer walvissen. Wetenschappers denken nu dat de dieren zich oriënteren op het magnetische veld van de aarde.

Het onderzoek volgt op het grote aantal gestrande grijze walvissen in de VS vorig jaar. Alleen al in de eerste vijf maanden van 2019 spoelden er zeker 70 aan. Voor de studie keken de onderzoekers naar zonnevlekken, die een indicatie zijn van zonnestormen. 

Tijdens een zonnestorm komen grote hoeveelheden hoog-energetische deeltjes vrij. Die deeltjes interacteren met het magnetisch veld van de aarde.

Dieren die zich oriënteren op het magnetisch veld van de aarde, zouden daardoor in de war kunnen raken. Op dagen dat er veel zonnestormen zijn, is de kans van grijze walvissen stranden twee tot vier keer zo groot als op gewone dagen, blijkt uit de studie in Current Biology.

Sensor in de war 

De volgende vraag is dan: raakt het magnetische veld van de aarde in de war door de zonnestormen – en krijgen de walvissen dus verkeerde informatie door – of raakt de magnetische sensor van de dieren in de war? Dat laatste lijkt uit de studie naar voren te komen.

Op dagen dat er grote afwijkingen zijn in het magnetische veld van de aarde, stranden er namelijk niet meer walvissen. Het navigatiesysteem van de walvissen ontvangt dus geen verkeerde informatie, ze kunnen de juiste route niet goed ontvangen. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoofdonderzoeker Jesse Granger benadrukt dat de zonnestormen niet de enige oorzaak hoeven te zijn voor het stranden van de walvissen. Bepaalde frequenties van de sonar van schepen kunnen de dieren bijvoorbeeld ook in de war brengen.

Hoe kwamen miljoenen walvissen aan hun einde?

 

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1