Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waarom zijn mannen gevoeliger voor het coronavirus?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn mannen gevoeliger voor het coronavirus?

Het coronavirus zorgt vooral voor slachtoffers onder ouderen en mensen van middelbare leeftijd. Maar het aantal slachtoffers onder mannen is veel hoger. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het actievere immuunsysteem van vrouwen. Het gedrag en de levensstijl van veel mannen helpt ook niet mee.

Van de geïnfecteerde vrouwen in China sterft ongeveer 1,7 procent. Van de mannen haalt 2,8 procent het niet, blijkt uit cijfers van het Chinese Center for Disease Control and Prevention. Ten tijde van de SARS- en MERS-uitbraken was het aantal slachtoffers onder mannen ook al duidelijk hoger, schrijft The New York Times.

Meer mensen genezen van corona dan er sterven

Actievere afweer

Het actievere immuunsysteem van vrouwen speelt daarbij een rol, gaat de Amerikaanse krant door. Dat geldt, behalve voor het coronavirus, voor meer virale infecties die binnenkomen via de luchtwegen: het vrouwelijk lichaam weet die beter te bestrijden. Wetenschappers zijn er nog niet goed uit waarom de afweerreactie van vrouwen sterker is. Het zou van belang kunnen zijn voor het nageslacht - baby's krijgen antilichamen binnen via de moedermelk.

Een actiever immuunsysteem heeft overigens ook een keerzijde: vrouwen hebben veel vaker last van auto-immuunziekten, waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Van alle mensen met een auto-immuunziekte is 80 procent vrouw.

Gedrag en levensstijl

Maar ook het verschil in gedrag en levensstijl tussen mannen en vrouwen zou wel eens een rol kunnen spelen. In China is er bijvoorbeeld een groot verschil in rookgedrag tussen mannen en vrouwen. Van de vrouwen rookt maar 2 procent, van de mannen meer dan de helft.

Ook hebben Chinese mannen vaker diabetes type 2 en een hoge bloeddruk. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat vrouwen gemiddeld eerder medische hulp inschakelen. Niet onbelangrijk: hoe later de diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans dat het virus fataal wordt.

Het verschil in fataliteit tussen mannen en vrouwen lijkt dus voor een deel te verklaren aan de hand van biologische factoren - een actiever immuunsysteem bij vrouwen. Maar ook het gedrag en de levensstijl van mannen zouden wel eens mee kunnen spelen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie