appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Autobezit maakt 50-plusser flink zwaarder

NPO Radio 1
dinsdag 18 februari 2020 | NTR | Redactie

Wil je wat kilootjes kwijt? Misschien moet je dan overwegen om je auto weg te doen. Autobezitters zijn namelijk zwaarder dan autolozen. 50-plussers met een auto zijn zelfs ruim 10 kilo zwaarder. En mensen die op de fiets naar hun werk gaan, leven ook nog eens langer.

Die hogere levensverwachting kwam vorig maand al uit een Nieuw-Zeelandse studie, die gecorrigeerd was voor onder meer leeftijd, inkomen en opleiding. Toch was niet iedereen overtuigd. Want word je nu ouder van dat fietsen, of kiezen gezonde mensen vaker voor de fiets? Deze studie zei feitelijk niets over wat nu wat veroorzaakt.

Autoloterij

Wat je dan eigenlijk nodig hebt, is een studie waarin de automobilisten en de autolozen willekeurig worden gekozen, in een soort loterij. Laat dat nu precies zijn hoe mensen in Peking een auto krijgen. Om de stad niet helemaal te laten dichtslibben, mogen per jaar maximaal 240.000 mensen een auto op naam zetten.

Files dit jaar met twintig procent toegenomen

 

Elke maand wordt daarvoor een loterij gehouden, waarbij er voor elke winnaar 50 verliezers zijn. En wat blijkt? Ook hier zijn de automobilisten ongezonder dan de mensen zonder auto. Hun wandel- en fietstijd halveerde, en ze kwamen gemiddeld 2 kilo aan.

Nu is twee kilo niet zoveel - het zou zelfs ruis in de studie kunnen zijn - maar dat verandert als je alleen naar de 50-plussers in de studie kijkt. Die kwamen gemiddeld meer dan 10 kilo aan. Dat resultaat is in lijn met andere studies, waaruit ook blijkt dat automobilisten een hoger gewicht hebben.

Het is dus niet zo dat ongezondere of zwaardere mensen vaker een auto kopen. Het is echt de auto - en het bijkomende gebrek aan beweging - die zorgt voor de toename in het gewicht.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1