appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Bureau Buitenland
STER Advertentie

Wetenschappers vinden oudste materiaal op aarde

ESA/NASA
dinsdag 14 januari 2020 | NTR | Redactie

Wetenschappers hebben in een Australische meteoriet het oudste materiaal op aarde gevonden. Het gaat om 'sterrenstof' van tussen de vijf en zeven miljard jaar oud.

Daarmee is dit materiaal ouder dan de aarde (4,5 miljard jaar oud) en de zon (4,6 miljard jaar). De stofdeeltjes zaten in een meteoriet die eind jaren zestig in Australië insloeg. Die deeltjes zijn afkomstig van sterren die al bestonden lang voordat ons zonnestelsel ontstond. Dat schrijven onderzoekers in het vakblad PNAS.

De deeltjes zijn slechts enkele duizendsten van een millimeter groot, maar bevatten toch genoeg informatie over hun afkomst. Ze werden de ruimte ingeslingerd toen hun ster stierf, waarna ze een meteoor vormden die uiteindelijk zou inslaan op aarde, als een soort tijdcapsule uit een ver verleden.

Hoe dateer je sterrenstof?

De gevonden deeltjes stonden tijdens hun lange reis door de ruimte bloot aan kosmische straling. Die straling zorgt voor het ontstaan van nieuwe elementen in het stof. Een van die elementen is neon-21. Hoe meer je van dat element aantreft, hoe langer het stof heeft blootgestaan aan kosmische straling - en dus hoe ouder het stof is.

Het gaat om de zogenoemde Murchinson-meteoriet, die al vaak door wetenschappers onder de loep is genomen. Niet alleen is er zo'n 100 kilo aan materiaal beschikbaar, dat materiaal heeft ook nog eens een bijzondere samenstelling: het zit vol organische verbindingen. Wetenschappers hebben inmiddels zo'n 15 aminozuren - belangrijke bouwstenen van het leven - aan de meteoor ontfutseld.

Primeur: Water én bouwstenen voor leven gevonden in meteorieten

Veel van de aangetroffen deeltjes zijn waarschijnlijk zo'n 7 miljard jaar oud. Dat kan een indicatie zijn dat er in die periode veel sterren ontstonden in onze Melkweg.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1