appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Het echte paleodieet: 'zeer evenwichtig, met koolhydraten'

flickr
vrijdag 3 januari 2020 | NTR | Redactie

Mensen aten 170.000 jaar geleden al geroosterde wortelgewassen, blijkt uit een vondst in een Afrikaanse grot. Het dieet was in die tijd waarschijnlijk 'zeer evenwichtig, een combinatie van koolhydraten en eiwitten', denken de onderzoekers.

De prehistorische voedselresten lagen in een laag as in een grot in Zuid-Afrika, schrijven de onderzoekers in Science. Die aslaag is een aanwijzing dat de wortelgewassen geroosterd werden en dus niet rauw werden gegeten. Uit eerder onderzoek blijkt dat deze gewassen 800.000 jaar ook al werden gegeten, maar dit is het vroegste bewijs dat ze ook werden geroosterd.

Nieuwe barsten in het paleodieet: restanten zetmeelrijke in prehistorische voeding

In de grot troffen de onderzoekers de verkoolde resten aan van rhizomen - de ondergrondse stengels van planten. Het bleek om de Hypoxis te gaan, een plant die net zo rijk aan koolhydraten kan zijn als aardappelen. De grote hoeveelheid rhizomen die ze aantroffen wijst erop dat de wortelgewassen destijds een integraal onderdeel waren van het dieet.

Onderbelichte plantenresten

Die vinding staat op gespannen voet met de filosofie van het paleodieet, waarbij meestal een minimale hoeveelheid koolhydraten wordt voorgeschreven. Er is wel een goede reden dat veel mensen een verkeerd idee hebben van ons oorspronkelijke oerdieet: plantenresten vergaan sneller dan de botten van geslachte dieren. Bovendien zijn wetenschappers vaak meer geïnteresseerd in de overblijfselen van dieren dan in die van planten.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1