appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

NPO Radio 1 wil podcasts toegankelijker maken voor ouderen

NTR
vrijdag 13 december 2019 | NTR | Redactie

NPO Radio 1 probeert haar vele podcasts ook toegankelijk te maken voor de oudere doelgroep. Wie niet goed uit de voeten kan met de computer of de smartphone, kan onze podcasts ook oproepen met behulp van een smart speaker. 

Luisteraars boven 60 jaar luisteren gemiddeld 2 uur en 35 minuten naar NPO Radio 1. Maar podcasts zijn vooral populair onder luisteraars van 25 tot 34 jaar, terwijl deze ook interessant zijn voor oudere doelgroepen. Ongeveer hetzelfde geldt voor smart speakers: die worden vooral door mensen tussen de 25 en 44 jaar gebruikt. Uit onderzoek blijkt echter dat juist de wat oudere doelgroep het gebruik van smart speakers als heel prettig ervaart. Maar dan toch vooral om de lamp te vertellen dat hij aan of uit moet gaan.

Samenwerking met ouderenbond ANBO 

Daarom onderzoekt de NTR hoe ze de podcasts het beste onder de aandacht kan brengen bij deze doelgroep. Smart speakers kunnen daarin een rol spelen. Want als de speaker is geïnstalleerd, hoeft een gebruiker alleen maar te praten. Handig als je niet goed uit de voeten kunt met een computer of smartphone.

De ouderenbond ANBO helpt mee met het onderzoek. Het onderzoek is bedoeld om de verwachtingen en de ervaringen van ouderen in kaart te brengen met betrekking tot media via hun smart speaker. Dat moet gaan leiden tot een nieuwe interface om de podcasts aan te roepen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1