Wetenschap & Techniek
NTR

Woedend van geluid: wat is misofonie?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Woedend van geluid: wat is misofonie?

Ontzettend veel last hebben van bepaalde geluiden, en daar ook echt woedend van worden. Dat is misofonie. De stoornis is nog relatief onbekend, maar psycholoog Inge Jager weet er alles van.

Misofonie

"Ik haat het geluid van toetsenborden zo intens, dat ik het liefst mensen op hun hoofd zou slaan." "Als ie nog een hap neemt, boor ik z’n pen in z’n oog." "Het is onmogelijk om het buiten te sluiten". Zomaar een paar quotes van mensen die aan misofonie lijden.

Geluidshaat

Mensen met misofonie, oftewel geluidshaat, hebben niet alleen een hekel aan bepaalde door mensen gemaakte geluiden. Ze worden er zó door in beslag genomen dat ze er met woede-uitbarstingen op kunnen reageren. Misofonen hebben het gevoel dat ze ontploffen van binnen en alleen al het zien van bijvoorbeeld een mes in een restaurant kan zorgen voor angstgevoelens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het begint vaak met eetgeluid, daarna spreidt het zich uit als een olievlek", aldus psycholoog Inge Jager, die mensen met misofonie behandelt. Smakken staat met stip op één, maar ook speekselgeluiden, kauwen, drinken en piepende messen kunnen een bron van ergernis. Vaak eetgeluiden dus, maar ook toetsenbordaanslagen of het klikken van hakken of slippers kunnen mensen gek maken.

Woede en walging

"Vaak zijn ouders de eerste bronnen van ergernis. Maar er zitten geen ingewikkelde familieproblemen achter. Het is een aandachtsprobleem." Dat kan niet alleen tot woede leiden, maar ook tot walging. "Het heeft effect op heel veel levenskeuzen. Mensen zijn er continu alert op. O jee, denken ze dan, dadelijk heb ik mezelf misschien niet in de hand."

Eerste symposium over misofonie

"Het kan ook effect hebben op je zelfbeeld", vervolgt Jager. "Als je bij een begrafenis bent, en je denkt alleen over de persoon naast je: kun je ophouden met dat vreselijke ademgeluid? Dat doet wat met je zelfbeeld. Mensen veroordelen zichzelf er vaak om."

Meestal kunnen mensen zichzelf nog wel beheersen, maar soms lopen mensen ook echt met slaande deuren weg. "Ik heb eens een jonge jongen behandeld die zo gek werd van zijn vader dat hij een mes op stak. Daar schrok hij zelf enorm van."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie