Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Zweetafdruk van een vinger verraadt heroïnegebruik

foto: needpixfoto: needpix
  1. Nieuwschevron right
  2. Zweetafdruk van een vinger verraadt heroïnegebruik

Vingerafdrukken van zweet laten we overal achter. Het is Britse onderzoekers van de Universiteit van Surrey nu gelukt om via de zweetafdruk van een vinger te bepalen of iemand heroïne ingenomen heeft, hoe goed de gebruiker zijn handen ook wast.

Zweetafdruk van een vinger verraadt heroïnegebruik

"De poriën in je vingen laten wat zweet achter als dat je iets vastpakt", legt Marcel de Puit van het Nederlands Forensisch Instituut uit. "Op het moment dat je heroïne hebt geïnjecteerd, komt dat in je hele systeem. Een deel daarvan wordt afgevoerd via je zweet, en laat je dus achter op het moment dat je iets vastpakt."

De Puit was eerder betrokken bij een vergelijkbare studie, maar dan gericht op sporen van cocaïne in iemands zweetafdruk. Het klinkt als een simpele methode, waarom wordt die niet al veel langer gebruikt? "Er zitten niet heel veel stoffen in zo’n zweetafdruk. We hebben nu pas de analytische middelen om die kleine hoeveelheden te meten."

Gebruikt of alleen aangeraakt?

Maar stel nu dat je alleen maar in contact bent geweest met heroïne, bijvoorbeeld via een handdruk, loop je dan ook tegen de lamp in deze test? "Als je het alleen maar hebt aangeraakt, is de overdracht zo laag dat het eigenlijk niet meer te zien is."

"Bovendien wordt de heroïne afgebroken en omgezet in andere moleculen als je het hebt ingenomen. En die zweet je ook uit. Aan de hand van die moleculen kun je zeggen: we hebben niet meer het moedermolecuul, zogezegd, maar we hebben de afbraakproducten."

Nu kun je die stoffen ook aantreffen in urine of bloed. Wat is dan het nut van deze test? "Het fijne van zo’n vingerafdruk is dat het non-invasief is. Je kunt het ook heimelijk doen, zonder dat de donor van de vingerafdruk het weet." Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als de politie een crimineel volgt, zonder dat die het weet.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie