appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Is diepvriespizza gezonder dan thee? Voedselkeurmerk schept verwarring

ANP
vrijdag 8 november 2019 | NTR | Redactie

Nutri-Score, het nieuwe voedselkeurmerk dat binnenkort moet worden ingevoerd, leidt tot veel discussie. Wetenschappers en andere deskundigen overhandigden deze week een brandbrief aan staatssecretaris Blokhuis, waarin ze hun bezwaren tegen het keurmerk onderbouwen.

Diepvriespizza gezonder dan groene thee? Wetenschappers maken zich zorgen om nieuw voedingskeurmerk


Het lijkt zo simpel: met behulp van een logo in vijf kleuren kun je in één oogopslag zien hoe gezond een product is. Groen betekent heel gezond, rood is ongezond. Ideaal, toch? 

Maar in praktijk blijkt dat tegen te vallen. Want welk product krijgt welke kleur? Citroenthee wordt door het keurmerk bijvoorbeeld als ongezonder aangemerkt dan een diepvriespizza. Een aantal wetenschappers vindt dat belachelijk en betoogt dat het keurmerk niet in lijn is met de Nederlandse richtlijnen. In hun brandbrief verzoeken ze de staatssecretaris van de invoering af te zien.  

Mandje vol ongezonde producten

In Nieuws en Co legt lector Voeding en Gezondheid Annet Roodenburg uit waar de bezwaren precies zitten. Het grootste probleem is dat niet alle 'groene' producten onderdeel zijn van de Schijf van Vijf, vertelt Roodenburg, en dat schept verwarring. 

"Als consumenten in de supermarkt al die groene producten kiezen, eindigen ze met een mandje vol met mogelijk ook heel veel ongezonde producten. Dat is waar wij ons zorgen over maken." 

De deskundigen zijn kritisch over de criteria die worden gebruikt om te bepalen hoe een product scoort. Zo kan een diepvriespizza – die vol zit met zout en vet – toch als gezonde keuze worden aangemerkt, omdat er ook bijvoorbeeld groente op zit. En andersom kan iets gezonds als fruitthee juist behoorlijk slecht scoren, terwijl er maar heel weinig calorieën in zitten. 

'We voelen ons gehoord'

Kortom, het laatste woord is er nog niet over gesproken. Roodenburg is wel positief over de reactie van de staatssecretaris toen hij de brandbrief in ontvangst nam: "We voelen ons gehoord, we denken dat we serieus genomen worden hierin." Eind deze maand neemt Blokhuis een besluit over het keurmerk. 

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1