appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Hilversum Uit
STER Advertentie

Herken jij deze dierengeluiden?

Pixabay
dinsdag 29 oktober 2019 | NTR | Redactie Focus

Meerkoet of waterhoen? Merel of mus? Het is niet al te best gesteld met onze kennis van het dierenrijk, ontdekte bioloog Michiel Hooykaas. In nachtprogramma Focus vertelt hij over zijn onderzoek. 

Herken jij deze dierengeluiden?

Hooykaas testte de soortenkennis van Nederlandse kinderen en volwassenen door ze foto’s van allerlei inheemse diersoorten voor te leggen. Vooral kinderen blijken niet al te veel dieren te kunnen benoemen: zij herkennen maar 1 op de 3 soorten. 

Waar de onderzoeker zich echt over verbaast, is dat zelfs de huismus maar bij 1 op de 6 kinderen bekend blijkt te zijn. De volwassenen presteerden trouwens ook niet geweldig op de test; zij herkenden 2 op de 3 soorten. 

Zoogdieren beter herkend dan vogels

Het zijn vooral de wat minder aaibare dieren – zoals vogels en vlinders – waar weinig mensen de naam van weten. Bij deze dieren zijn we eerder geneigd de overkoepelende term te gebruiken ('Kijk, daar fladdert een mooie vlinder') in plaats van de specifieke soortnaam, legt de onderzoeker uit. Zoogdieren blijken een stuk beter bekend: dieren als de eekhoorn en wolf herkent bijna iedereen wel. 

Hoe staat het eigenlijk met de soortenkennis van Focus-presentator Rose Heijnen? In de uitzending testte Hooykaas dat uit aan de hand van dierengeluiden. Test je eigen kennis ook met de video bovenaan dit artikel (de quiz begint op minuut 18:57). 

Liefde voor dieren dicht bij huis

Moeten we ons zorgen maken over het gebrek aan dierenkennis van de Nederlander? Wel een beetje, denkt de onderzoeker, want onbekend maakt onbemind. 

"Het geeft aan dat de band die we met de natuur hebben voor veel mensen bestaat uit een groen decor, of de exotische dieren die we op tv zien", zegt Hooykaas. "Ik denk dat het heel mooi zou zijn als mensen ook de dieren dicht bij huis herkennen, zodat die liefde en kennis van natuur wat breder wordt."   

Vogelmijten jagen Auke-Florian zijn huis uit

Ook Naturalis-bioloog Auke-Florian Hiemstra is te gast in de uitzending. Hij vertelt over iets heel anders: hij is zijn eigen huis ontvlucht omdat het vol zit met vogelmijten, piepkleine beestjes die extreme, gekmakende jeuk veroorzaken. Luister hier het hele gesprek:

Lekker met de mijten

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1