appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog Op Morgen
STER Advertentie

Taal is in de hersenen complexer dan we dachten

123rf
zaterdag 19 oktober 2019 | NTR | Redactie

Wat je vroeger op school leerde over taal en de hersenen, klopt niet helemaal. Er zijn namelijk meer hersengebieden betrokken bij taal dan vroeger werd gedacht. In Nieuws en Co vertelt neurowetenschapper Peter Hagoort over hoe complex taal is. 

Taal is in de hersenen complexer dan we dachten

"Ons vroegere model van taal in de hersenen was vooral gebaseerd op onderzoek naar mensen met een hersenbeschadiging", vertelt Peter Hagoort, directeur van het Max Planck Instituut. Uit dat onderzoek kwamen twee hersengebieden die belangrijk zijn voor taal: Broca en Wernicke. 

Maar tegenwoordig zijn er allerlei technieken, zoals MRI, waarmee we ook de hersenen van gezonde mensen kunnen onderzoeken terwijl ze met taal bezig zijn, vertelt Hagoort. "Wat we inmiddels vinden, is dat een hele reeks andere gebieden ook cruciaal zijn." 

Veel meer dan een reeks woorden

En dat is volgens de neurowetenschapper ook niet zo verwonderlijk, omdat taal ontzettend complex is. "Neem een simpel zinnetje als 'Het is hier koud'. In die vier woorden ligt meer betekenis besloten dan je misschien zou denken. Als iemand die bij je op bezoek is het tegen je zegt, kan het namelijk ook een verzoek zijn om de verwarming wat hoger te zetten."

"In de negentiende eeuw werd taal vooral gezien als een reeks woorden", vertelt Hagoort. "Maar wij weten inmiddels, dankzij ontwikkelingen in de taalkunde, dat taal veel meer is dan dat." 

Van genetica tot kunstmatige intelligentie

Dat we tegenwoordig zoveel meer weten over taal dan vroeger, is ook te danken aan een samenwerking tussen allerlei verschillende wetenschappelijke disciplines: van genetica tot psychologie en kunstmatige intelligentie.

Deze week verscheen een boek van Hagoort waarin hij kennis uit al deze vakgebieden samenbrengt. 

Huidige model van taal in de hersenen klopt niet

Wat onderscheidt mensentaal van hoe dieren met elkaar communiceren? Lees meer in dit artikel van NPO Focus. 

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1