appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Yvette van Boven
STER Advertentie

Wie is de man achter 75 afleveringen Zimmerman in Space?

Zimmerman in Space
zaterdag 19 oktober 2019 | NTR | Redactie Focus Twitter

Spacegeek Hens Zimmerman maakt elke week de podcast Zimmerman in Space, over sterrenkunde en ruimtevaart. Al 75 afleveringen lang weet hij een groeiende groep fervente luisteraars aan zich te binden met verhalen over de ruimte, waar niet zelden een filosofische of politieke boodschap in vervlochten zit. Wie is die Zimmerman in Space?

75 columns van Hens Zimmerman. Gemaakt door Max Middel

 

We gaan door tot ik dood neerval

Hens Zimmerman

Gek van de ruimte

"Als klein jochie al was ik gek van de ruimte," vertelt Zimmerman. "Ergens rond mijn zevende jaar landde de Vikings op Mars. Dat was dezelfde zomer waarin mijn vader mij liet zien wat er allemaal aan de sterrenhemel te zien is, zoals de meteoren en satellieten. Het was voor mij echt een eyeopener. Mijn hele jeugd bestond uit sterrenkampen, maansverduisteringen en eigen sterrenkijkers bouwen."

De podcast

Een aflevering kost tussen zes en de tien uur werk. Het schrijven is voor Zimmerman het allerlastigst: "Ik schrijf de hele tekst uit. Die moet wel kloppen en begrijpelijk zijn, of in ieder geval uitnodigend om naar te luisteren. Het geheel moet een kop en een staart hebben, en uiteindelijk een rond verhaal van ongeveer twaalf minuten worden. Al die parameters in de gaten houden kost best veel tijd."

Het audiogedeelte blijkt niet heel tijdrovend. "Ik heb als voordeel dat ik dit al heel lang doe. Als vijfjarige zat ik al met bandrecorders te kloten. Mijn tienerjaren bestonden eruit dat ik afwisselend discomixen en cassettes opnam met allerlei montages. Het zit redelijk in mijn vingers."

Ik heb geen enkele week overgeslagen

Hens Zimmerman

Mysterieuze onderwerpen

"Er is elke dag wel iets nieuws te vertellen," reageert Zimmerman op de vraag naar zijn inspiratie. "De ruimte is groot. Groter dan wij ons kunnen voorstellen. Dat betekent dat hij ook gevuld is met allerlei mysterieuze onderwerpen. Als ik een nieuwtje zie, schrijf ik hem op. En anders zijn er altijd luistervragen. Ik krijg bijna dagelijks fanmail. Stapels vragen van mensen die meer over een onderwerp willen weten."

Zimmerman in Space

Vandaag vieren we de 75 aflevering van Zimmerman in Space! Luister hier de podcast.

De podcast is onderdeel van het programma Focus, hét wetenschaps- en geschiedenisprogramma van NPO Radio 1. Elke werknacht tussen 02.00 en 04.00
Geen nachtbraker? Luister hier de podcast Focus Wetenschap.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1