appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Geen seks met Linda Duits

Linda Duits
zaterdag 12 oktober 2019 | AVROTROS | redactie dr Kelder en Co

In het Vaticaan wordt voorzichtig gesproken over het loslaten van het celibaat. In afgelegen gebieden zouden ook getrouwde mannen priester mogen worden. Voor geestelijken is het celibaat misschien een beproeving, er zijn ook mensen die van nature een grote afkeer hebben van seks. Wie zijn deze aseksuelen en hoe leven zij in een door seks gedomineerde maatschappij?

Programma item: 1

Celibaat

Linda Duits is onafhankelijk wetenschapper, met gender en seksualiteit als specialiteit.
Volgens haar is onthouding een fenomeen dat mensen juist meer status gaf, een bewuste keus. Vanuit de kerk is het een gedwongen onthouding. De zelfbeheersing wordt geprezen, maar ongeveer 1 procent van de bevolking ervaart geen of amper seksuele prikkels. Aseksualiteit is dus geen vrije keuze. Duits: "Er zit veel variatie in deze populatie. Mensen die helemaal niets willen. Mensen die enkel masturberen, maar geen seks met een ander willen. Anderen willen wel knuffelen maar verder niets."

#166 - Geen seks met Linda

Aseksualiteit in de kinderschoenen

De aseksuelen hebben nog weinig erkenning. Volgens Duits kan bekendheid met het fenomeen zorgen voor meer begrip. Er is een vereniging voor aseksuelen die voor de belangen op komt. Maar er is ook bijzonder weinig over bekend. Wetenschappers discussiëren nog of er sprake is van een stoornis een afwijking of heel iets anders. De beperkte kennis komt vooral doordat het een vrij nieuw fenomeen is. Pas sinds de jaren 50 worden de eerste stappen gezet voor wetenschappelijk onderzoek naar dit fenomeen.

Hebben aseksuelen een zwaar leven?

Dr Kelder vraagt zich af of aseksuelen een zwaar leven hebben? "We zien ze niet protesteren voor betere omstandigheden." Volgens Duits is er toch een stigma "en stigma's kunnen leiden tot een laag zelfbeeld, depressie en binge-drinken." Maar ook Duits geeft toe dat het niet een bijzonder groot probleem is in Nederland. 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1