Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Is het monster van Loch Ness dan toch gewoon een vis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het monster van Loch Ness dan toch gewoon een vis?

Is het een zwemmende circusolifant, een plesiosaurus, of nog iets heel anders? Het monster van Loch Ness blijft fascineren, maar nieuw onderzoek maakt mogelijk een einde aan de speculaties.

Monster van Loch Ness is geen dino-achtige


Nieuw-Zeelandse onderzoekers haalden water uit Loch Ness en analyseerden het DNA van huidschilfers, uitwerpselen en slijmdraden die daarin ronddrijven. Hun conclusie: er is geen bewijs dat er een gigantisch prehistorisch beest rondzwemt in het meer.

Vissen, mensen en honden

Nieuws en Co besprak de bevindingen met moleculair bioloog Reindert Nijland, die vergelijkbaar onderzoek doet in onze eigen Noordzee. "Ze hebben vissen gevonden, heel veel menselijk DNA, en DNA van honden, die er ook weleens in rondzwemmen. Eigenlijk niks heel erg onverwachts", zegt Nijland.

"Maar het is natuurlijk wel ontzettend mooi dat ze dit nu met zulk soort technieken kunnen onderzoeken, door gewoon een klein beetje water te nemen en dan weet je wat er allemaal in rondzwemt."

Een enorme paling?

Toch nog even terug naar dat monster: als het geen dino-achtige is, wat is het dan wel? De Nieuw-Zeelanders denken aan een uit de kluiten gewassen paling, want er blijkt veel paling-DNA in het meer te zitten.

Maar Nijland heeft zo zijn bedenkingen: "Het lijkt me niet heel waarschijnlijk. Ik denk dat het gewoon een heel mooi verhaal is en blijft, over het monster van Loch Ness, maar dat als je het echt gaat zoeken het er misschien toch wel niet is."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie